Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/ mevrouw,

Ik had een vraag omtrent mijn ziekte. Ik ben werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige op een best hectische afdeling. Nu ben ik in de tweede week van maart door mijn rug gegaan op het werk en toch door blijven werken (gezien hoog ziekteverszuim op afdeling). Nu ben ik daar goed voor gestraft, gezien er drie wervels verkeerd zijn geschoten en ik daar nu voor wordt behandeld bij een arts en met de nodige pijnstilling. Het advies van hen was rust, pijnstilling (morfine) en blijven beweging op geleide van de pijn.
Mijn leidinggevende vind alles te lang duren (ik zelf vind het ook lang duren, want ben een echte doener) en stelt mij verplicht om te werken. Ik heb dit de eerste keer gedaan. Het werk was aangepast, maar ik moest een volle dienst volbrengen. Waardoor ik tijdens en na het werken erg veel pijn had en de volgende dag zeer beperkt was. Natuurlijk weer ziekgemeld.
Natuurlijk van de week weer poging gewaagd met een halve dienst werken. (werk was aangepast). Maar nog heb ik erg veel pijn en ben daarna tot niet veel meer in staat. Ik heb een gesprek aangevraagd bij de bedrijfsarts, want leidinggevende weigert dit.
Na een lang verhaal de volgende vragen:
1. Wat zijn mijn rechten als werknemer?
2. Waarom mag een behandelaar geen advies geven aan de bedrijfsarts omtrent mijn aandoening?
3. Kan je ontslagen worden bij verzuim? Want krijg opeens te horen dat ik misschien wel niet geschikt ben voor dit werk. (eerste keer rugklachten in mijn 10- jarige loopbaan in de zorg).
4. Wat zijn de gevolgen van werkweigering? Als ik wel aanwezig ben op werk, maar niet dat werk wil uitvoeren wat leidinggevende mij opdracht. Gezien na 2 keer proberen dit ook niet bevordelijk was voor mijn herstel?

Met vriendelijke groeten,

Beste vraagsteller,

U mag zelf een afspraak maken bij de bedrijfsarts, ook als uw leidinggevende dat niet wil. U kunt op dat spreekuur beslist de adviezen van uw behandelaar overleggen, maar de bedrijfsarts heeft de beslissende stem als het gaat om de beoordeling van uw arbeidsongeschikt en de aanpassingen van het werk. Maar betrek uw behandelaar absoluut bij de informatievoorziening. Uw kunt uw arbo arts immers machtigen om medische informatie bij de behandelaar te vragen.

U kunt niet ontslagen worden in verband met arbeidsongeschiktheid. Ik neem aan dat u een vast dienstverband heeft en dat herstel voor eigen werkzaamheden op termijn zeer reeel is.

Werkweigering is niet snel aan de orde en zal niet tot ontslag kunnen leiden.

Ergo, zo snel mogelijk een afspraak bij arboarts en de informatie van uw behandelaar overleggen. U en uw werkgever mogen niets doen dat de reintegratie belemmert. Mocht daar bij de werkopdrachten sprake van zijn dan handelt uw leidinggevende als 'niet goed werkgever'.

Ik hoop u alvast op weg te hebben geholpen en een spoedig herstel gewenst.



Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag