Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Ik ben al enige tijd werkzaam bij een loonbedrijf. Ongeveer 3 jaar geleden vroeg ik om loonsverhoging,waarbij ik te horen kreeg "Je bent nu nog maar trekkerchauffeur,maar als je je c-rijbewijs haalt ben je breder inzetbaar en dan kunnen we wel om de tafel". Dus ik mijn groot rijbewijs gehaalt op kosten van het bedrijf,en u raadt het al...de loonsverhoging kon ik wel vergeten want "het is een moeilijke tijd,je mag natuurlijk niet meer verdienen dan andere collega's en wat niet al". Maar ondertussen wel een contract moeten tekenen voor het verplicht 5 jaar bij het bedrijf blijven.

Maar goed,ik vond het rijden leuk en had het naar me zin. Er ging een vaste chauffeur weg,en ik zag een kans om zijn werkzaamheden over te nemen. Ik zou vast op de vrachtwagen gaan,maar moest voor de inzetbaarheid wel even C-E halen. Geen probleem,dus ik deze ook gehaald op kosten van de zaak en weer een contract getekend voor nog eens 3 jaar extra verplicht in dienst blijven.

Alles goed en aardig,totdat ik een vacature voor vrachtwagenchauffeur zag welke mijn werkgever had geplaatst. Ik ben gelijk op kantoor verhaal gaan halen maar mij werd me toegezegd "Nee bart,deze chauffeur is voor een andere auto,zolang er werk is voor jouw auto zit jij gewoon vast op de vrachtwagen.

Ik heb het nu al enige tijd aangekeken,en een paar keer vermeld dat ik het er niet mee eens ben en liever op de vrachtwagen zit,maar langzaamaan neemt de nieuwe chauffeur mijn taken over en ga ik weer de werkzaamheden doen die mij niet toegezegd zijn.

Onder het mom "je woord houden" vind ik dat mijn werkgever mij momenteel aardig laat barsten. Ik heb vanmiddag weer mijn ongenoegen laten weten en vermeld dat als het niet linksom kan,dan maar rechtsom,aangezien mijn werkgever zijn kant van "het contract" niet nagekomen is. Dat houdt in dat ik mijn chauffeurspas inlever en dan liever maar weer mijn oude werkzaamheden doe dan constant heen en weer geslingerd worden in taken met irritaties die ik mee naar huis neem op de koop toe.

Het antwoord daarop was "Je hebt maar te doen wat wij je opdragen en als het je niet bevalt donder je maar op"

Nu is mijn vraag: áls mijn werkgever nalatig is in het nakomen van zijn afspraken en beloftes,in hoeverre moet hij me dan tegemoetkomen in de toegezegde loonsverhoging en de beloofde werkzaamheden?
En als ik daadwerkelijk werk naar mijn zin wil zoeken,ben ik dan schuldig aan contractbreuk van de verplichte jaren blijven werken (mocht ik eerder weggaan zal ik een aantal duizend euro terug moeten betalen vanwege de kosten rijbewijzen),of kan ik de werkbreuk wijten aan het feit dat mijn werkgever zijn toezeggingen niet nagekomen is?

Beste vraagsteller,

Het is niet mogelijk om werk af te dwingen bij uw werkgever dat u graag doet. Ook al heeft de werkgever de intentie om u breder in te zetten, wil dat niet zeggen dat u voor de genoemde vacature automatisch in aanmerking komt.

Ik begrijp dat de werkgever opleidingen heeft bekostigd en daar een voorwaarde aan heeft verbonden (scholingskosten en het terugbetalen daarvan bij beeindiging van het dienstverband). uiteraard moet nu al helder zijn hoe de terugbetaling eruit ziet. Jaarlijks moet het terug te betalen bedrag uiteraad afnemen.

U kunt over dit beding anderhandelen als u uit dienst wilt gaan. Misschien heeft de werkgever begrip voor uw situatie en wil deze een gedeelte van de terugbetalingsregeling schrappen, nu het onmogelijk lijkt om u een baan te bieden die u graag wilt.

Al met al is het een kwestie van onderhandelen als u eerder uit dienst gaat. Mochten partijen er dan niet uitkomen kan de rechter in kort gevraagd worden om een oordeel omtrent de redelijkheid en billijkheid van het beding.



Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag