Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte heer, mevr.,
Sinds pakweg een half jaar heb ik een "lat-relatie" waarbij mijn vriendin en ik overwegend in het weekeinde bij elkaar zijn (bij elkaar logeren). De ene keer ik bij haar en de andere keer zij bij mij. Maar meestal kom ik naar haar. Ook tijdens feestdagen zijn we bij elkaar (kerst, carnaval, Koninginnedag, Hemelvaartsdag en 2e pinksterdag). Nu is het zo dat ik deels werk en deels een WIA-uitkering ontvang en zij een volledige WAO-uitkering. We hebben geen van beiden een aanvulling tot het minimum (kopjesregeling). Ik heb al begrepen dat onze situatie i.c.m. deze uitkeringen dus geen problemen oplevert daar waar het gaat om (vermeend) samenwonen. Nu is het echter zo dat mijn vriendin gebruik maakt van een aantal toeslagen (Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderbijslag). Ikzelf heb alleen zorgtoeslag. Kunnen wij in onze situatie voor wat betreft deze toeslagen worden gezien als een gezamenlijke huishouding? Met andere woorden: Kan onze situatie problemen opleveren met de uitkerende instantie indien wij onze situatie niet kenbaar maken? Feitelijk is dit voor ons dezelfde nogal subjectieve situatie als bij de petitie van de ANBO voor AOW-ers die "samenwonen". Ik vraag hiernaar omdat recent iemand bij de buren van mijn vriendin naar haar heeft geinformeerd. Of ze samenwoont en of ze een vriend heeft. Wie dit verder was weten we helaas niet maar we vermoeden dat het een controleur is geweest. Ik zie met belangstelling u antwoord tegemoet. Met vriendelijke groet.

Reactie van de vraagsteller

Ik wil hier nog bij vermelden dat ik het punt dat we in het weekeinde (2 dagen en 1 nacht) en tijdens de feestdagen meer zie als bij elkaar logeren. Met vriendelijke groet.


Beste vraagsteller,
u vraagt: Kunnen wij in onze situatie voor wat betreft deze toeslagen worden gezien als een gezamenlijke huishouding? Met andere woorden: Kan onze situatie problemen opleveren met de uitkerende instantie indien wij onze situatie niet kenbaar maken?

Antwoord: feitelijk kunt u maar op een plaats wonen en het probleem is dat elke instantie SVB, en ook gemeente en belastingdienst eigen criteria hebben ontwikkeld.

De SVB behandelt u als samenwonend als u samen een huishouden deelt; zie https://www.svb.nl/int/nl/met_iemand_wonen.jsp
Zoals u het schetst is dat nog lang niet het geval voor uw situatie.
Voor SVB -uitkeringen behoeft u dus niets kenbaar te maken.

De belastingdienst beschouwt u beiden niet als toeslagpartners als u niet op hetzelfde adres staat ingeschreven, zie :
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/informatie_over_toeslagen/hoe_werken_toeslagen/hoogte_van_mijn_toeslag/partner/partner

Tenslotte nog de vraag: op welk adres moet u zich inschrijven?
U kunt ingeschreven blijven op het adres waar u echt woont, en dat is daar waar u de meeste tijd doorbrengt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Mevr. Martens-Ferwerda,
Dank voor u snelle reactie. Die had ik, zeker op deze dag, niet verwacht. Zoals u het zelf aangeeft heeft iedere instantie eigen criteria samengesteld die in mijn ogen ook nog eens knap subjectief zijn. Naar aanleiding van u antwoord zullen wij dan ook niets melden bij de betreffende instanties. Met de SVB hebben we zowiezo niets te maken aangezien we van hun geen uitkering ontvangen. Wij vallen weer onder de UWV. En die laatste is volgens de informatie die ik heb geen probleem. Aangezien we ook niet op hetzelfde adres staan ingeschreven en ik nog steeds het grootste deel van de week op mijn eigen adres verblijf zie ik niet in waarom we de belastingdienst zouden moeten inlichten. Bovendien: Laat ze in Den Haag eerst maar eens objectieve criteria fabriceren voor alle uitkeringen en de toeslagenwet.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag