Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Geachte heer, mervrouw,

Op zaterdag 7 september heb ik als particulier een gebruikte auto gekocht.
De afspraak met de verkoper was dat de auto wel eerst APK gekeurd moest worden, zodat ik als koper van deze auto zeker zou weten dat de auto deel mag uitmaken van het verkeer op de openbare wegen. Volgens de koper zou deze wens/eis van mij als koper geen probleem zijn.
De koper belde mij op vrijdag 6 september met de mededeling dat de auto is goedgekeurd en dat ik hem zaterdag 7 september kon komen ophalen. Hij gaf mij wel aan dat de CO-waarde van de auto te hoog was, maar dat de garage, waar overigens ook de APK keuring van deze auto heeft plaatsgevonden, de bougies heeft vernieuwd en dat het probleem is verholpen van een te hoog CO- waarde en dat de auto dan ook APK is goedgekeurd.
Ik ben zaterdagochtend 7 september er heen gegaan, van Leiderdorp helemaal naar Zuid-Limburg om de auto te bekijken en te kopen. Ik heb de verkoper gevraagd hoe het kan dat de CO-waarde te hoog is en of dit probleem met een zekerheid van 100% is verholpen. De verkoper gaf aan dat hij niet weet wat de oorzaak zou kunnen zijn van een te hoog CO-waarde maar dat het probleem met 100% verholpen is. Zonder deze 100% zekerheidsgarantie kon de auto namelijk niet APK goedgekeurd worden gaf hij aan.
Met veel blijdschap en enthousiasme heb ik de auto direct na dit gesprek gekocht.
Zondag, de eerstvolgende dag reed ik als nieuwe eigenaar in de auto, ik vond dat er een chemisch lucht hing in de auto. Aan de buitenkant rook het ook niet echt fris als ik stilstond. Aangezien ik 40 uur werk en geen tijd had om door de weeks langs een garage te rijden, ben ik zaterdag 14 september langs de Kwikfit gereden aan de Kabelbaan 2 te Leiderdorp, met de bedoeling om na te gaan waar die chemische geur vandaan komt. Bij de Kwikfit hebben zij de CO-waarde opnieuw gemeten en gaven aan dat deze veelte hoog is en dat er daarom een geur rond en in de auto hing. Het verbaasde hun dat de auto is goedkeurt. Er blijkt ook de stuurbekrachtigingpomp stuk te zijn en de verwarming doet het niet. Dit riep bij mij ook meerdere vragen op bij het feit hoe de auto überhaupt is goedgekeurd.
Ik heb toen gelijk contact opgenomen met de Autobedrijf, heb gesproken met Dhr. R. Kubben, waar de auto APK gekeurd is door de verkoper. Deze gaf aan dat ze de bougies hebben vernieuwd, maar dat de co-waarde nog niet goed was. Hij heeft toen verse benzine ergens ingespoten en toen was de co-waarde echt net op het randje om gekeurd te mogen worden. Hij gaf ook aan dat het gewoon net op het randje was voor een APK keuring. Op de vraag of dit voor een tijdelijke duur was of dat het probleem verholpen zou zijn gaf hij aan dat het een tijdelijke oplossing is geweest door er op dat moment wat benzine in te spuiten. De auto zou immers toch verkocht worden gaf hij aan!!! Ik ben van mening dat je zo geen auto kan goedkeuren!!

Maandag 16 september heb ik RDW gebeld en gesproken heb haar het bovenstaand verhaal uitgelegd. Ze heeft mij geadviseerd om hun een brief te schrijven. Ze heeft aangegeven indien de auto onterecht is goedgekeurd dat Autobedrijf de auto alsnog onderhevig moet stellen aan een nieuwe APK keuring. Als hieruit blijkt dat er reparatie noodzakelijk is zal hij deze ook moeten repareren en indien geen reparatie noodzakelijk is dan opnieuw goedkeuren. Ik ben in ieder geval niet van plan om voor deze kosten op te draaien omdat ik duidelijk heb afgesproken een goedgekeurde APK auto wilde kopen. Dit is weliswaar wel zo aangetoond op het moment dat ik de auto kocht, maar na de opgemerkte chemische lucht na 1 dag na aankoop, het verhaal en onderbouwing van de garage en de metingen die ik zelf heb laten uitvoeren bij Kwikfit ben ik van mening dat de keuring niet goed of onvoldoende is uitgevoerd.

Graag verneem ik van u wat te doen in deze situatie en hoe te handelen. Wat zijn mijn rechten? Ik hoor graag op korte termijn uw reactie aangezien ik nu opgescheept zit met een onrijbare auto.
Ik heb sinds dien niet durven en willen rijden met de auto. Ik vind het zo zonde. Ik heb de vorige eigenaar al 2 maal een bericht gestuurd, maar hij reageert nergens op. Hieronder ziet u het bericht.
21:12 16 Sep ik heb gevraagd mij even te bellen is helaas nog niet gebeurd. Er zijn wat mankementen aan de auto wat ik graag me je wil bespreken. Hoor graag van je.
12:31 27 Sep - naar aanleiding van ons gesprek op 17 september heb ik aangegeven dat de auto mankementen heeft. Het zijn o.a. de stuurbekrachtigingpomp, verwarming en belangrijkste co waarde van de auto is veelste hoog. Ik heb gevraagd aan je wat we kunnen afspreken. De koop ontbinden of dat de reparaties worden uitgevoerd door jou. Ik kan de reparatie ook hier uitvoeren en dat de rekening bij jou komt. Helaas heb ik nog geen bericht van je ontvangen. Zoals aangegeven in ons gesprek is dat de auto niet volgens de rdw normen zijn gekeurd. Ik vind de co waarde belangrijkste punt voor reparatie. Ik hoor graag van je hoe we dit kunnen oplossen zonder juridische maatregelen te nemen.
13:57 30 Sep - Honda Civic Groen Eey de auto is bij de apk garage goedgekeurd. En het is geen nieuwe auto wat je gekocht hebt...
14:43 4 Okt -

Gebreken verzwijgen of verbloemen is niet conform de mededelingsplicht die een verkoper heeft bij het verkopen van een goed. Nieuw of oud dat maakt hierbij geen verschil. Er ligt feitelijk bewijs dat de auto die ik bij jou heb gekocht op dat moment al niet deugde, een autoverkoper weet zelf ook dat een APK keuring daarbij niet leidend is. Dat er feitelijk bewijs is dat maakt de weg naar de rechter voor mij makkelijk. Maar voor jou wellicht met alle financiële consequenties van dien.
Ik heb je aangeschreven en hoop hier op een rechtvaardige manier met jou uit te komen. Je kunt mij hierover bellen of mailen.

Mocht jouw reactie binnen 7 dagen uitblijven dan ben ik helaas genoodzaakt deze zaak uit handen te geven en een rechterlijke procedure op te starten.

Ik durf gewoon niet eens te rijden met de auto!
22:52 11 Okt - ik heb zojuist een mail naar je verstuurd.

U hebt een auto gekocht met de wens dat hij eerst APK gekeurd moest worden. Dat is door de verkoper gedaan en de auto is goedgekeurd. Dan blijkt de keuring niet te voldoen. De vraag is wat de verkoper hieraan had kunnen doen doen. Had hij dit kunnen weten? Dat is wat u moet aantonen bij de rechter; dat de verkoper niet aan zijn informatieplicht heeft voldaan. Een getuigenverklaring van de betreffende garage zou hierbij enorm helpen, evenals een rapport van uw eigen Kwikfit-garage. Probeer deze documenten zo te krijgen dat ze uw standpunt zoveel mogelijk ondersteunen, maar wél waarheidsgetrouw zijn. Hier kunt u alvast mee aan de slag.

Omdat de persoon nog steeds niet reageert adviseer ik u een sommatiebrief (te laten) opstellen en aangetekend te versturen. Stuur een kopie per e-mail naar het bij u bekende e-mailadres. Mijn advies is om in deze brief uw argumenten zeer duidelijk doch bondig uiteen te zetten (zoals u hierboven ook al doet) en de zaak vooral zakelijk en objectief te beschrijven (uw persoonlijke beleving of mening doet niet ter zake, het gaat om de juridisch relevante feiten). Zet uiteen:
- dat de auto niet aan de mededelingen van de verkoper voldoet cq. dat de verkoper bewust zaken heeft achtergehouden;
- wat de defecten aan de auto zijn;
- dat u de auto niet had gekocht als u van deze defecten wist

Voeg de getuigenverklaringen nog niet bij en zeg ook niet dat u dit doet, u geeft uw tegenpartij dan extra tijd om getuigenverklaringen in zijn voordeel te krijgen. U voegt de getuigenverklaringen bij in de dagvaarding.

Daarna kunt u een zaak aanhangig maken bij de kantonrechter. Als u hierbij professionele bijstand wilt, dan adviseer ik u een advocaat te zoeken die woont in het gebied van uw tegenpartij, i.v.m. reiskosten.

Maar professionele bijstand is in principe geen noodzaak. Ik kan u helpen met uw sommatie en dagvaarding en u zult dan zelf uw zaak bij de rechter uiteen moeten zetten. Gelet op de kwaliteit van uw vraagstelling denk ik dat u dat best kunt..

Heb ik u zo voldoende op weg geholpen? Dan verzoek ik u vriendelijk deze reactie te beoordelen.

N.B. Ik ben een masterstudent en (nog) geen professional in het vakgebied waar uw vraag betrekking op heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Dag,
in dit geval is er achtereenvolgens sprake van bedrog/ dwaling/wanprestatie in deze volgorde. Het is boven al enigszins uitgelegd. Ik kan voor u een brief opstellen welke op basis van bovenstaande juridische termen wordt onderbouwd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb er heel goed over nagedacht en wil de verkoper toch wel een brief schrijven.
Is het mogelijk om eerst contact met elkaar te hebben?


Dag,
u mag mij via de link direct contact mailen, dan kunnen wij bespreken wat er kan en moet gebeuren. Opbouw van het dossier gaat geheel digitaal, maakt u zich daar geen zorgen om. Ik heb uw vraag geanonimiseerd .

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag