Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Geacht team van juristen,

Mijn vraag behelst het volgende: ik woon nu 6 jaar in ons huidige huis, koopwoning. Afgelopen weekend is tijdens het noodweer dat over ons land trok regenwater door onze tuindeuren naar binnen gekomen. Het water liep dwars door de deuren en rondom het glas heen naar binnen. Een expert heeft naar deze tuindeuren gekeken en concludeerde een ernstige constructie fout in de beide tuindeuren. Gebeld met mijn verzekeraar: zij vergoeden de gevolgschade, niet de constructiefout aan de deuren. Aansprakelijk is de maker van deze deuren. Navraag door ons bij de vorige bewoners van dit huis leverde geen adres of bedrijf op waar wij met onze vraag terecht kunnen, zij hebben geen idee. Nu is mijn vraag: wat nu? Wie komt ons tegemoet in deze onvoorzien kosten, welke buiten onze schuld ligt. Kosten zijn beraamd op €2000,00. Hartelijk dank voor uw antwoord.

U kunt in principe slechts de verkoper aanspreken. Deze is echter niet aansprakelijk, omdat in de standaard NVM-akte de aansprakelijkheid van verkoper voor gebreken is uitgesloten (artikel 5.1). Dat is slechts andres als de de verkoper van het probleem wist maar het u niet heeft gemeld (ik begrijp dat deze situatie zich niet voordoet), of als het gebrek zo erg is dat het in de weg staat aan een normaal gebruik van de woning. Mijn inschatting is dat het probleem niet zó erg is dat de woning feitelijk niet als woning kan worden gebruikt.

Slechts de aannemer die de deuren heeft geplaatst kan aansprakelijk worden gesteld voor de fout. De aannemer is echter niet bekend. Bovendien bent u niet in de positie om de aannemer aan te spreken, omdat de aannemer niet met u maar met (een van) de vorige eigenaar(s) een overeenkomst heeft gesloten. De aannemer is in principe niet aansprakelijk ten opzichte van anderen dan degene met wie een aannemingsovereenkomst is gesloten.

Kortom: ik vrees dat er weinig aan te doen is en dat u vervanging van de deuren zelf zult moeten betalen. Ik zie maar één uitweg: u kunt er aanspraak op maken dat u van de verkoper een woning geleverd krijgt die aan de geldende bouwregels (Bouwbesluit) voldoet. Een constructie die het water niet buiten houdt, voldoet mogelijk niet aan het Bouwbesluit. Ik adviseer u contact op te nemen met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente waar u woont. Als blijkt dat de deur door zijn constructie niet aan het Bouwbesluit voldoet, biedt dat een handvat om de verkoper aansprakelijk te stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw uitgebreide en duidelijke reactie mr. van Binsbergen. Hiermee is voor ons de zaak duidelijk.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag