Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


geacchte heer/ mevrouw,

Ik en mijn ex zijn al sinds mijn zwangerschap uit elkaar. We waren nooit getrouwd of samenwonend. Hij woont in het buitenland. De afspraak was dat hij kinderallimentatie zou betalen.

Maar dat heeft hij sinds de geboorte maar een paar keer gedaan ons zoon is nu inmiddels 3 jaar. In de 3 jaar heeft hij misschien 4 keer allimentatie betaald.

Mijn vraag is wat zijn de stappen die ik moet nemen om tot een rechterlijke uitspraak te komen. Zodat hij verplicht is het te betalen?

Want tot nu toe is het niet gelukt met een mondelinge afspraak. Hij komt telkens met allerlei smoesjes om het niet te moeten betalen.

Wachtend op uw antwoord,

Mevr M

heeft hij uw zoon erkend? U zou een advocaat de alimentatieberekening kunnen laten doen en het afdwingen via de kantonrechter. De 'executie' of uitvoering van de alimentatieplicht, volgt een andere procedure. De vraag is ook in welk land hij woonachtig is.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het oneens met mijn collega hierboven. Een kinderalimentatieplicht bestaat voor zowel de juridische vader (die het kind dus heeft erkend) maar ook voor de verwekker (dus de man die het kind heeft verwekt zonder dat hij als vader te boek staat bij de gemeente op de geboorteakte)! Als u in Nederland woont, maakt het niet uit waar de vader of verwekker woont. U kunt gewoon in Nederland een procedure starten. Sterker nog: u moet die procedure in Nederland starten zolang het kind in Nederland woont..... en niet bij de kantonrechter maar bij de Kinderrechter van de afdeling Privaatrecht van de Rechtbank, sector civiel recht.
Indien u dat wenst, kan ik u daarbij bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag