Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ex werkt niet mee aan uitkopen hypotheek

Beste Rechtswinkel,

Mijn vrouw en ik zijn in december 2017 gescheiden en zijn daarbij co-ouderschap overeengekomen, waarbij de kinderen de helft van de tijd bij mij, en de helft van de tijd bij mijn ex verblijven. In het echtscheidingsconvenant is m.b.t. de koopwoning het volgende opgenomen:

- Mijn ex blijft achter in de woning, en de echtelijke woning blijft voor een periode van 2 jaar onverdeeld, of zoveel eerder als mijn ex in staat is de hypotheek rond te krijgen.
- De aan de woning verbonden hypothecaire lening en de aan de woning verbonden polis met bijbehorende rechten blijven voor dezelfde periode ook onverdeeld.
- Mijn ex draagt de eigenaarslasten (zoals onderhoud, belastingen, opstalverzekering, hypotheekrente) en gebruikerslasten (gas, water, elektra, e.d.)
- Mijn ex streeft ernaar binnen 2 jaar zelf de hypotheek over te nemen zodat ik kan worden ontslagen uit mijn hoofdelijke verplichtingen jegens de hypotheekhouder.
- Indien mijn ex hier na 2 jaar niet in is geslaagd, zullen partijen overleggen m.b.t. de opties.

Omdat zij i.v.m. ziekte het 1ste jaar na de scheiding andere prioriteiten had, leek het me billijk haar extra tijd te gunnen, maar ik heb inmiddels mijn grens bereikt.

Begin oktober 2020 is er voor het laatst telefonisch contact geweest en ik heb toen aangegeven dat ik de woning uiterlijk in april wil verkopen, tenzij ze de hypotheek heeft kunnen overnemen.

We spraken af dat ze nogmaals zou proberen de hypotheek rond te krijgen en voor einde 2020 uitsluitsel te geven.

Ze heeft zich echter niet aan die afspraak gehouden, en mijn mail begin januari waarin ik haar vraag mee te werken aan de verkoop is onbeantwoord gebleven.

Mijn overwegingen om te verkopen zijn tweeledig: enerzijds voelt de hypotheek als een blok aan mijn been en ben ik beperkt in mijn mogelijkheden om zelf een hypotheek te sluiten, en anderzijds is het volgens mij, vanwege de huidige 'verkopersmarkt' en de onzekere toekomst, nu het uitgelezen moment om te verkopen en de overwaarde in het huis te verzilveren.

Ik zou het liefst een confrontatie uit de weg gaan maar krijg stilaan het gevoel dat die onnvermijdelijk is.

Eerlijk gezegd ben ik ten einde raad en ik hoop dat u advies kunt geven over de beste aanpak in deze situatie.

Helaas gebeurd het wel vaker dat dit blijft liggen en dat de ander hierdoor niet door kan met bijvoorbeeld het kopen van een eigen woning. Ik raad u aan een advocaat in te schakelen die allereerst met u en uw ex-partner kan kijken of dit nu toch nog onderling geregeld kan worden. Als dat niet lukt zal er een gerechtelijke procedure moeten worden gestart waarin alsdan gevraagd kan worden dat er door de rechtbank toestemming zal worden verleend om de woning te koop aan te bieden aan derden indien mevrouw de hypotheek niet heeft willen of kunnen overnemen. Het is vervelend om dit aan een advocaat en aan de rechtbank voor te moeten leggen. Als u niets doet zult u echter niet uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypothecaire verplichtingen worden ontslagen. Ook zult u dan de helft van de eventuele overwaarde niet ontvangen. Dit ervan uitgaande dat u beiden voor de helft eigenaar bent van de woning. Desgewenst kunt u contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag