Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Er stonden 2 afzondelijke hagen/heesters in achtertuin,een van achterburen en een van onszelf.Onze haag stond al meer dan 20 jaar en op advies van tuinman hebben wij deze vervangen ivm het doodgaan.Onze nieuwe aangeplante haag staat precies op de lokatie waar oude haag stond en nu maakt onze achterbuurman bezwaar.Wij moeten de haag verplanten .hebben kadastertekening geraadpleegd en zijn niet over de erfgrens heengegaan. Ondanks 2 x toezeggingen van achterbuurman om onze gang te gaan met nieuwe beplanting dreigt hij nu met juridische stappen want zijn muur wordt ineens na 20 jaar nat van de beplanting. 20 jaar lang was de oude situatie precies hetzelfde met de oude haag en nooit iets vernomen over natte muur ! Wat is het beste om nu te ondernemen daar wij er samen niet meer uitkomen en een gerechtsgeschil willen vermijden ?

Geachte mijnheer, mevrouw,

het Burenrecht bepaalt dat u in beginsel minstens op 50 cm van de eigendomsgrens uw haag of heg moet planten. Daarmee voorkomt u dat uw beplanting te snel over de eigendomsgrens heen gaat groeien. Ook is het niet de bedoeling dat wortels bij de buren door hun grond gaan en daar schade aanrichten. Behalve afstand, is ook onderhoud door u van belang: geen overhangende takken, doorschietende wortels én (bij de eigendomsgrens) ook niet zomaar hoger dan 2 meter.

Vindt iedereen het prima dat de haag dichter op de eigendomsgrens staat, de bomen flink de lucht inschieten of de wortels onbekommerd mogen doorschieten bij de buren, dan is er niets aan de hand. Dan kunnen dergelijke beperkingen ook verjaren: dan verliest een (nieuwe) buurman of -vrouw ook het recht om u daar op aan te spreken.

Na verloop van tijd blijkt wel eens dat niet alleen hagen en heesters groeien, maar soms ook onbehagen bij de buren over de situatie (bijvoorbeeld de natte muur). Ik vermoed dat uw buurman nu zijn kans schoon ziet en geen genoegen meer neemt met een nieuwe haag op de oude plek. Niet iedereen staat met zijn mondje klaar om tijdig en gemakkelijk te vertellen dat ie niet meer zo gelukkig is met de situatie.

Wilt u het conflict oplossen zónder de rechter - en dat lijkt me verreweg de goedkoopste en beste manier - dan adviseer ik u om contact op te nemen met de buurman om te bezien wat een goede oplossing is voor u allebei.

Misschien is het wel mogelijk om uw haag inderdaad wat verder 'landinwaarts' te (ver)plaatsen. Of u gaat samen de heg snoeien, onderhouden en plaatst deze daartoe op de eigendomsgrens. Dan wordt de haag van u samen (juridisch heet dat: "mandeligheid").

Of nog iets anders.

Leg afspraken even vast, zodat u jaren later dat als geheugensteuntje kunt gebruiken. U kunt bij mij daarvoor een gespreksformulier verkrijgen.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag