Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Er is door een opdrachtgever zonder aankondiging een bedrag ingehouden van een openstaande factuur. Dit bedrag hangt samen met een schade ontstaan aan een voertuig welke ik dien te gebruiken tijdens mijn werkzaamheden voor deze opdrachtgever.

In mijn opdrachtovereenkomst staat het volgende:
De opdrachtgever heeft een WA Verzekering afgesloten welke nodig is om de opdrachtnemer te vrijwaren voor aanspraken die zouden kunnen voortvloeien uit eventueel optredende calamiteiten tijdens de werkzaamheden van opdrachtnemer in het kader van de uitvoering van de overeenkomst.

mijn vragen:
1: ben ik gevrijwaard van enige schades ontstaan tijdens mijn werkzaamheden door dit artikel
2: kan iemand zonder overleg een bedrag inhouden van een factuur

1. Een WA-verzekering vrijwaart van aansprakelijkheid naar derden. Niet voor eigen aansprakelijkheid. Ik denk dus dat u wel gevrijwaard zou moeten zijn voor schade die u met het voertuig aan een derde toebrengt, maar niet met schade die u - als u zelf bestuurder bent - zelf aan het voertuig toebrengt.
2. Zonder toestemming of vooroverleg een bedrag van een factuur inhouden is wettelijk op twee gronden toegestaan: verrekening en opschorting. Het voert nu te ver een en ander verder uit te leggen, maar in het geval dat u beschrijft is voorstelbaar dat de opdrachtgever op grond van verrekening (van de schade) een deel van uw factuur niet betaalt. Als u hem daarom vraagt moet de opdrachtgever natuurlijk wel uitleggen waarom hij denkt dat het door hem ingehouden bedrag juist is: hij moet inzicht kunnen geven in de veronderstelde omvang van de reparatienota, en het ingehouden bedrag mag niet (veel) hoger zijn dan het schadebedrag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag