Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Er heeft een aanrijding g plaatsgevonden. Kind rijdt plots met fiets vanaf trottoir de weg op. Auto remt en raakt zijn fiets aan de achterkant. Getuigen zien het gebeuren. Behoorlijke schade aan auto. Kind gelukkig ongedeerd. Hoe staat de verzekering hier tegenover. Naam getuige is genoteerd.

De bestuurder van de auto wordt voor 100% aansprakelijk gehouden als de fietser jonger dan 14 jaar is, tenzij er sprake is van overmacht of opzet bij het kind. In de praktijk komt dit laatste heel weinig voor. U dient helaas dus de volledige schade te vergoeden ook al valt u niets te verwijten. Voor verdere vragen of hulp kunt u direct eb kosteloos contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als ik het goed begrijp is de aanwezigheid van een getuige van geen belang.


U dient met de getuige een goed verhaal te hebben om uw aansprakelijkheid te ontlopen. In de praktijk is dit moeilijk te realiseren, omdat van een automobilist enig voorzichtigheid verlangd mag worden van fietsers die plotselinge gedragingen kunnen vertonen. Maar u kunt het altijd proberen als u van mening bent dat u niets valt te verwijten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wat me verward is dat in dit geval het kind vanaf de stoep vanachter een haag de weg oprijdt. Zonder dat ik hem kon zien aankomen. Een moeder die op haar kinderen stond te wachten heeft alles zien gebeuren. Het kind was niet fietsend op de weg. Hij reed voor mij onZichtbaar op het trottoir. Ik begrijp de regel dat men alert moet zijn op fietsers en zeker kinderen. Maar dit kind was onmogelijk op te merken, laat staan dat ik hem had moeten zien oversteken.
Is deze situatie een uitzondering op de bestaande wetgeving?


De situatie die u noemt vormt in beginsel geen uitzondering, maar kan rekening houdend met alle feiten en omstandigheden wel eens anders uitpakken. Ik raad u aan de situatie zo veel mogelijk te omschrijven, zodat u kans maakt op vermindering van aansprakelijkheid.

Beoordeel dit antwoord:

In de wet worden zwakke verkeersdeelnemers, waaronder voetgangers, extra beschermd. Daarnaast worden jonge verkeersdeelnemers extra beschermd. Dat betekent dat u alleen een beroep kunt doen op overmacht of opzet bij het kind. U zult van goede huize moeten komen om dat aan te tonen omdat rechters nu eenmaal niet snel overmacht aannemen. In het verkeer moet je als gemotoriseerd verkeerd extra alert zijn en bedacht zijn op onverwachte situaties. De verklaring van een getuige kan overigens zinvol zijn omdat die uw verhaal bevestigd. Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag