Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Enkele jaren geleden heeft een vriend van mij een huis gekocht. Het huis is op naam gezet van drie personen waaronder ikzelf. Het huis moet nu verkocht worden en ik ben bereid mij uit te schrijven omdat het geld nu eenmaal toekomt aan degene die er indertijd voor heeft betaald. De andere mede-eigenaar weigert zich uit te schrijven en zal daarom een derde van de verkoopprijs uitbetaald krijgen. Is er een mogelijkheid om hem ertoe te brengen afstand te doen van zijn deel zodat het totale bedrag toekomt aan degene die ervoor heeft betaald?
Met belangstelling zie ik reacties tegemoet. Veel dank.

Als hij ingeschreven is als eigenaar dan zie ik juridisch gene mogelijkheden mogelijk om er voor te zorgen dat hij geen eigenaar meer is. Er kan dus alleen morele druk worden uitgeoefend. Tenzij u kunt bewijzen dat er sprake is geweest van dwang, dwaling of bedrog toen het huis op naam van die persoon is gezet. Maar dat zal niet makkelijk zijn.

Beoordeel dit antwoord:

De juridische eigendom wijkt af van de onderlinge verplichtingen zo begrijp ik. Er is vooral een bewijsrechtelijk vraagstuk. De vragen zijn dus: 1)hoe is e.e.a. destijds gegaan; 2)wat werd er afgesproken destijds en 3) wat valt er met e-mails etc. (en uw getuigenverklaring) te bewijzen. Een huis kan op naam staan van A, terwijl B er voor heeft betaald, met de afspraak dat de waarde van het huis toekomt aan B. Accountants noemen dat vaak economisch eigendom. Juridisch een vreemde term, maar voor een normaal mens wel te begrijpen. Er kan dus desnoods via de rechter worden afgedwongen dat degene aan wie de opbrengst toe zou horen te komen het geld krijgt, vermits er voldoende bewijs is.
Mijn ervaring is wel: vaak hebben verschillende mensen een heel verschillende "film" gezien. De feiten zullen dus ter discussie staan.
En verder: schrijf u niet uit als mede-eigenaar als u bij de bank nog aansprakelijk bent voor aflossing van een hypothecaire lening m.b.t. betreffende huis.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag