Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Eind deze maand ga ik uit dienst bij een bedrijf (geen nieuw contact gekregen). Nu moet ik 2x per week naar het ziekenhuis voor revalidatie. Mijn werk wil mij niet in de ziektewet melden maar wil dat ik mijne vrije dagen opneem. Mag dit?

Beste vraagsteller,

Uw werkgever hoeft u ook niet ziek te melden, hij moet alleen in zijn administratie opnemen dat u kort verzuimd (bijzonder verlof) voor ziekenhuisbezoek. U moet uiteraard zoveel mogelijk in uw vrije tijd plannen, maar u hoeft geen vrije dagen op te nemen als een ziekenhuisbezoek noodzakerlijkwijs onder werktijd valt.



Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helaas is het niet mogelijk om dit in vrije dagen te plannen. de afspraken staan vast op 2 dagen bij een revalidatieteam. Op deze dagen is het niet mogelijk om te werken doordat de afspraken gepland zijn over de gehele dag. Wat kan ik dan nu het beste doen/aangeven bij mijn werkgever? Zij gebruiken mijn revalidatie nu eigenlijk als een middel om straks geen vakantie-uren te hoeven uitbetalen. Alvast hartelijk dank!


Dan hoeft u alleen uw werkgever de afspraken met het revalidatiecentrum te melden en aangeven dat u niet akkoord gaat met het verrekenen met de openstaande vakantieuren. Uw werkgever moet u betaald verlof geven bij doktersbezoek. U kunt het ook per mail aan uw werkgever bevestigen, dat is bij de eindafrekening straks wel zo handig voor de bewijslast.

met vriendelijke groet en een spoedig herstel gewenst.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dit laatste heb ik inderdaad aangegeven, zij zeggen echter dat ik maar 8 doktersuren per jaar krijg en dat ze daarna vrije dagen mogen afboeken. Een lastige situatie dus.


Zo'n bepaling komt me niet bekend voor. Ik neem aan dat werkgever die betreffende regeling in de Cao dan ook kan laten zien?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

We vallen onder de coa van metaal & techniek, maar het bedrijf geeft de medewerkers geen coa boekje maar een klein boekje met eigen regelingen. In dit boekje van het bedrijf noemen zij 8 doktersuren per jaar.


Ik zal proberen de Cao in te zien en kom er op terug als ik meer weet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Super, heel erg bedankt voor je hulp!


De bepaling zit inderdaad in de Cao Metaal en Techniek, onder bijlage 7a. Voor een bezoek aan een specialist wordt max 4 uur per keer vergoed met een maximum van 8 uur per jaar. In bijzondere gevallen kan daar van worden afgeweken.

Het spijt me dat ik geen beter nieuws voor u heb.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Jammer, maar wel hartelijk bedankt voor uw hulp! Ik hoop te kunnen vallen onder de bijzondere gevallen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag