Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


eind april ben ik naar een huurwoning wezen kijken omdat ik per direct een woning zocht wegens een scheiding. ik ben zo bij een huis in Rotterdam terecht gekomen waarbij ik eind april een bezichtiging kon doen. de makelaar waarmee ik de bezichtiging zou doen was echter te laat op de afspraak aanwezig, en zodoende heeft de toen nog huurder van het appartement mij rondgeleid.
de woning zag er zo op het eerste oog prima uit, en nadat ik de woning had bekeken en weg wilde gaan kwam de makelaar net aanlopen. ik heb verteld de woning te hebben gezien en dat ik het graag zou willen huren.
zo gezegd zo gedaan. 1 mei zou ik de sleutel kunnen halen bij de makelaar. ik heb in het verleden meer gehuurd en weet wanneer je iets gaat huren dat er bij de sleutel overdracht altijd met de huurder een rondje wordt gedaan door het de te huren woning om nog eventuele verborgen gebreken te kunnen voorzien. in dit geval ging het niet op die manier. de sleuteloverdracht zou gebeuren op kantoor bij de makelaar nadat er zou zijn getekend voor de woning aan de hand van foto's. toen ik deze foto’s kreeg voorgeschoteld heb ik vermeld dat dit niet een normale manier van werken was en zei dat ik aan de hand van foto's nooit kon zien of er ergens nog gebreken zouden kunnen zijn omdat simpel weg niet alles opo de foto's te zien was, en dat sommige dingen niet te zien kunnen zijn op foto's. er werd mij verteld dat de foto's meer waren om te laten zien dat de muren wit waren en niet speciaal voor gebreken.
daar ik echt op de woning stond te springen heb ik onder de foto's getekend. er stond overigens nergens een tekst op de foto's dat als ik hier teken ik akkoord ga met eventuele gebreken.
direct na de sleuteloverdracht ben ik naar het huis toe gegaan. het huis zag er echt prima uit, natuurlijk moest er gewit worden, maar dat heb je altijd wel. tot ik de keuken in liep en toen eigenlijk wel schrok van wat ik aantrof. bij de bezichtiging heb ik geen kastdeurtjes open gedaan, mede omdat de huidige huurder er nog woonde (tja dan doe je dat niet zo gauw). de keuken is zwaar verouderd, kastdeurtjes zitten los, enkele hebben geen achterwand, etc. ik heb de volgende dag de makelaar hiervan op de hoogte gesteld waarop zij zeiden dat het allemaal wel meevalt etc.
ik ben de eerste week aan de lijn gehouden en heb ten slotte de verhuurder in gebreke gesteld via een aangetekende brief. Direct na ontvangst hebben zij contact met mij opgenomen om te meldden dat ze iemand zouden langs sturen om te kijken.
De week er op kwam er inderdaad iemand kijken, deze meldde dat hij door ging geven aan de eigenaar dat er een aannemer moest komen kijken of een en ander kon worden gemaakt/vervangen.
2 weken en boze telefoontjes van mij later kwam er eindelijk een aannemer, welke geschokt zei om advies tot vervanging uit te geven daar de keuken hopeloos was verouderd/verwaarloost.
wederom weken gaan voorbij zonder dat ik iets hoor waarop ik weer reageer met telefoontjes/mails. De eigenaar besluit een 2de aannemer langs te sturen voor een offerte. Dit duurt ook weer 2 weken..
het is nu 9 augustus en ik heb nog niet 1 x gekookt in mijn huis, mede omdat de keuken zo verouderd is, en omdat het gewoon niet schoon is door hoe de keuken is gebouwd. Ik eet al letterlijk maanden buiten de deur en heb nog steeds een keuken waar ik niets mee kan. Ik heb er zelfs geen spullen in de kastjes en laden!

wat kan ik nu doen om te zorgen dat er echt actie gaat worden ondernomen? Ik heb overigens ook en aantal bonnetjes van het uit eten bewaard en kan ik deze kosten verhalen? Zo ook de kosten van de bonnetjes die ik niet meer heb? Bijvoorbeeld een onkosten vergoeding van bijvoorbeeld 15 euro per dag van begin huur tot er een nieuwe keuken geplaatst is?

dit doe ik niet zo snel maar, HELP! ik ben er echt helemaal klaar mee en wil na een scheiding ni echt klaar zin met gestress en gewoon leven!


Hieronder treft u algemene informatie aan over diverse mogelijkheden. In uw geval lijkt me (na de al door u gestuurde gebrekenbrief) het (na aankondigen) opschorten van huur of het zelf laten uitvoeren van de reparaties het beste. U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de huurrechtjuristen hier, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet onder dit antwoord.
Bij onderhoudsproblemen moet u eerst contact opnemen met de verhuurder, het beste per aangetekende brief via een zogeheten gebrekenbrief met sommatie om het gebrek binnen 14 dagen te verhelpen. Werkt dat niet, dan kunt u de verhuurder op verschillende manieren toch in beweging krijgen.

- Zelf het onderhoud of de reparaties uitvoeren
- Betaling huur uitstellen
- Klacht indienen bij gemeente
- Procedure starten bij de rechter

U kunt zich door de rechter laten machtigen om het onderhoud op kosten van de verhuurder uit te (laten) voeren;
U kunt ook zonder rechterlijke machtiging het onderhoud of de reparaties zelf (laten) uitvoeren op kosten van de verhuurder. U vordert dan de gemaakte kosten terug van uw verhuurder of verrekent deze met de huurprijs. De kosten moeten wel redelijk zijn. U loopt hierbij wel het risico dat u door de verhuurder wordt aangesproken voor wanprestatie.

U kunt het betalen van de huur uitstellen tot de verhuurder aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Dit kunt u doen zonder tussenkomst van rechter, advocaat, Huurcommissie of gemeente. Hierbij stuurt u de verhuurder een brief waarin u zich beroept op artikel 6:52 of 6:262 (opschortingsbevoegdheid) van het Burgerlijk Wetboek. Als de verhuurder de onderhoudswerkzaamheden of reparaties heeft uitgevoerd, moet u met terugwerkende kracht de opgeschorte huur betalen. Denkt u na over deze stap, dan kunt u het beste van tevoren juridisch advies inwinnen.

U kunt bij uw gemeente een klacht indienen over achterstallig onderhoud. Op grond van de Woningwet kunnen Burgemeester en Wethouders dan de verhuurder een brief (de gemeentelijke aanschrijving) sturen waarin ze hem oproepen de woning te repareren. Doet de verhuurder dat niet, dan kan de gemeente de werkzaamheden laten verrichten. De kosten zijn dan voor de verhuurder. Voor meer informatie over deze aanpak kunt u terecht bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht (of Bouwen en Wonen) van uw gemeente.

U kunt een procedure bij de rechter beginnen om de verhuurder te verplichten uw woning te repareren. Doet de verhuurder dit niet, dan legt de rechter de verhuurder een dwangsom op. U kunt de rechter ook binnen 6 maanden na het versturen van de gebrekenbrief aan de verhuurder vragen de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. U betaalt dan minder of geen huur meer tot het onderhoud is uitgevoerd.

Zie ook http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wat -kan-ik-doen-als-de-verhuurder-niet-zorgt-voor-onderhoud-van-mijn-huurwoning.html

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag