Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Een woning wordt te koop aangeboden. de vraagprijs is bv. €200.000.
Als ik -als eerste- de vraagprijs wil geven, is de koop dan een feit of kan de verkoper dan nog besluiten om de prijs te verhogen of bij inschrijving de verkoop te laten gebeuren.

De koop is in beginsel een feit op grond van aanbod en aanvaarding, tenzij er ontbindende voorwaarden of uitsluitingen gelden. U kunt de verkoper aan die prijs houden, dit kan ook bij de inschrijving. Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

In artikel 7:2 BW is het antwoord op uw vraag te vinden. In dit artikel is te lezen dat de koop van een woning (wanneer de koper "een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf") schriftelijk wordt aangegaan. Slechts uw mededeling dat u de vraagprijs wilt geven (welke dus eigenlijk moet worden gezien als een uitnodiging tot onderhandeling) brengt geen koop met zich mee.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

En als ik nu zeg: "Verkocht!" ? Als ik de vraagprijs bied is dat m.i. geen uitnodiging tot onderhandelen; want waar moeten de onderhandelingen dan over gaan?
en als de koop alleen schriftelijk kan worden aangegaan kan de verkoper tot dat moment, ondanks alle voorgaande gesprekken, het proces gewoon stoppen?
Een mondelinge overeenkomst is ook geldig werd mij altijd voorgehouden. Geldt dat dus niet voor woningen?


Geen enkele overeenkomst kan in Nederland tot stand komen zonder instemming/bevestiging van de verkoper dat deze uw bod accepteert.

Bij woningen is het bovendien allemaal nog wat ingewikkelder omdat er dan zelfs ná het tekenen van het koopcontract nog een bedenkperiode van drie dagen (waarvan tenminste twee werkdagen) is waarin de overeenkomst ontbonden mag worden zonder opgaaf van redenen.

De Vereniging Eigen Huis heeft een en ander op juridisch gebied uitgeschreven op haar site:
http://www.eigenhuis.nl/juridisch/kopen

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag