Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een winkelpand is voorzien van een eigen parkeerplaats voor +/- 40 auto's en daar staan al jaren (+/- 20 jaar) vaak langdurig auto's van mensen die in de directe omgeving wonen. In hoeverre kunnen deze mensen aanspraak maken op gewoonterecht? Op welke wijze kan de winkeleigenaar dit te lijf gaan? Heeft een bord met de tekst: "alleen voor klanten" enige juridische kracht?



Een eigen terrein mag afgebakend worden (met strepen, een hek. e.d.) en daarbij mag ook aangegeven worden dat het een eigen terrein betreft en alleen toegankelijk is voor klanten.
De 'langparkeerders' kunnen zich niet beroepen op gewoonterecht.

U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere juristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
het is mogelijk dat er erfdienstbaarheden zijn ontstaan door bevrijdende verjaring, dat is de lange termijn van 20 jaar. Omdat het vorderingsrecht van de winkelier verjaart, verkrijgt de gerechtigde de (beperkt) eigendom. Men kan hier wel degelijk een beroep op doen en deze feiten inschrijven in het kadaster. Deze erfdienstbaarheid hoeft niet perse naast of zeer dichtbij een woonhuis te liggen. Opvolgende eigenaren stapelen de rechten tot verjaring bij elkaar op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag