Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een vriendin van mij heeft mijn in detail verteld over haar zelfmoordplannen en mij laten beloven er niets mee te doen. Ik begon te tweifelen of ik niet strafbaar was als het haar lukte en ik had niet ingegrepen en heb de politie gebeld met die vraag. De politie wist het niet zeker maar dacht wel dat ik strafbaar kon zijn. Ik heb dus wel in gegrepen. Maar een hulpverlener van mij vertelde mij vanmorgen dat ik voor zover zij wist ik helemaal niet strafbaar zou zijn als ik niet ingegrepen had. Mijn vraag is dus Ben ik strafbaar als iemand mij in vertrouwen en in detail verteld over haar zelfmoordplannen en ik niet ingrijp?

Beste vraagsteller,
het kan strafbaar zijn, maar hangt van factoren af die van invloed zijn op de gemoedstoestand van uw vriendin en u daar ook weet van hebt. Bijvoorbeeld zou ze door bepaalde medicatie deze "gevoelens" kunnen onderdrukken en komt de neiging tot zelfmoord voort uit een psychische behandelbare stoornis?
Overigens is het wel zo dat zelfmoord an sich niet strafbaar is, men mag zichzelf van het leven beroven. Lukt het achteraf niet en heb je in je poging anderen in gevaar gebracht, dan kun je strafbaar zijn daarvoor en ook de persoon die weet heeft van deze gevaarlijke poging.
Ik hoop dat ik uw vraag enigszins heb beantwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ze is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en ik weet veel van haar gemoedstoestand maar ben dus niet een hulpverlener. Van wat ze mij heeft verteld over haar plannen zou ze idd ook anderen in gevaar kunnen brengen of het haar nou zou lukken of niet. Ik heb nu de details van haar plannen niet verteld aan haar hulpverleners alleen verteld dat ze plannen heeft en wanneer ze ze zou uitvoeren. Acht u het verstandig dat ik hun nu ook op de hoogte stel van de details van haar plannen omdat ze daarmee ook anderen in gevaar kan brengen?


Ja, om uw medemens te beschermen zou u inderdaad deze informatie moeten kunnen delen met de hulpverleners. Het is aan hen om te bepalen hoe reel deze plannen zijn en te handelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de informatie. Ik heb inmiddels haar afdeling gebeld en heb alles wat ik wist van haar plannen aan de verpleging verteld. Ze waren heel lief voor mij en ze zouden het oppakken. Ik ben zelf dus ook psychiatrisch patient en heb er erg veel moeite mee met dit alles. Ik ga zo mijn eigen hulp verleners bellen voor hulp. Nogmaals bedankt.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag