Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een tijd geleden hebben wij ongevraagd een man aan de deur gehad met de vraag of wij interesse hebben in een vrijblijvende offerte voor kunststof kozijnen. Wij waren wel geïnteresseerd en hebben toen een afspraak gemaakt voor de week erna, want dan zou er een adviseur van het bedrijf langskomen.
Is dit colportage?

Na een goed gesprek hebben wij een contract getekend, maar zaten volgens de accountmanager nog nergens aan vast. (De bank moest onze financiering nog goedkeuren)
De accountmanager van dat bedrijf heeft toen een globale berekening gemaakt van de maandlasten.
Toen wij na ongeveer 1,5 week goedkeuring kregen van de bank en de exacte maandlasten hoorden, schrokken wij! Het bedrag lag veel hoger dan tijdens het gesprek werd genoemd.
Wij willen nu van de koop af.
In het contract dat wij getekend hebben staat niets vermeld over een eventuele bedenktijd en ook wordt er niet verwezen naar de algemene voorwaarden. Deze hebben wij ook niet ontvangen.
De accountmanager van dat bedrijf zegt dat dit geen colportage is en wij dus vastzitten aan de order (contract). Maar volgens ons ligt het initiatief bij hun.
Graag hoor ik van u.

Hier is zoals u het omschrijft inderdaad sprake van colportage. Voorwaarden die u niet ontvangen heeft, kunnen ook niet gelden.
U hebt een bedenktijd van 8 kalenderdagen. De bedenktermijn gaat in op de dag nadat u het contract ontvangt. U kunt binnen de termijn een aangetekende brief sturen waarin u aangeeft dat u het product niet wilt. Een reden opgeven hoeft niet.

In uw geval is echter meer aan de hand. De overeenkomst is waarschijnlijk al langer dan 8 dagen geleden getekend. Het hangt er daarom van af wat er precies in de overeenkomst staat over het voorbehoud van financiering. Daarnaast is er nog een andere optie via de weg van dwaling omdat de genoemde maandlasten niet blijken te kloppen.
Wat de juiste weg is in uw geval, zal dan ook bestudeerd moeten worden aan de hand van de overeenkomst en alle omstandigheden (en eventuele getuigen). Ik raad u daarom aan niet zelf 'aan te gaan modderen', maar dit uit te besteden aan een ervaren jurist.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte mr. Monique Doomernik,

Ontzettend bedankt voor de hele snelle reactie!
Als er dus idd sprake is van colportage, dan zouden die 8 dagen bedenktijd dus ook in het contract vermeld moeten staan. Of niet?
De 8 dagen bedenktijd zijn in ons geval idd al verstreken.
Kunnen wij, voordat wij verdere stappen ondernemen, de overeenkomst nietig verklaren door het bedrijf een aangetekende brief te sturen?


Dat kan ik u niet aanraden, omdat het van de overeenkomst afhangt wat wel/niet kan. Als u het niet goed doet, bent u nog verder van huis. Ik raad u daarom nogmaals aan niet zelf 'aan te gaan modderen', maar dit uit te besteden aan een ervaren jurist.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
als de 8 dagen bedenktijd niet is omschreven in het contract, is het contract nietig ( niet geldig) U kunt daar een beroep op doen, eventueel met behulp van een jurist. Zie ook artikel 24 lid 2a Wet Colportage.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag