Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Doordat de uitkering van mijn vrouw binnenkort eindigt en bijna 1/4e deel van mijn netto inkomen aan reiskosten opgaat, is het voor mij (vreemd genoeg) voordeliger om thuis in de bijstand te zitten dan om mijn huidge werk aan te houden. Hoe kan ik er het beste voor zorgen dat ik ontslagen wordt zonder mijn recht op een uitkering/bijstand te verspelen? In hoeverre kan ik open kaart spelen met mijn werkgever?

Volgens mij begrijpt u niet goed hoe het sociaal stelsel in Nederland werkt. Als u kunt werken dan is het de bedoeling dat u dat ook doet. Dus als u al een bijstandsuitkering zou krijgen dan bent u nog steeds verplicht werk te zoeken. Ook kan de gemeente u verplichten om alle werk te accepteren of vrijwilligerswerk te gaan doen. Daarnaast kan de gemeente een uitkering weigeren als u vrijwilliger werkloos bent. Overigens als u werkt kunt u mogelijk aanspraak maken op een WW uitkering maar daarvoor geldt ook dat u niet vrijwilliger werkloos mag zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik weet heel goed hoe het sociaal stelsel werkt. Ik weet ook dat wij niet rond kunnen komen als ik mijn vergelegen part-time baan aanhoudt, omdat we dan net geen huursubsidie krijgen en ik mijn hoge reiskosten simpelweg niet kan betalen. U doet net alsof ik een profiteur ben, maar ik wil gewoon werken, alleen niet zo ver weg. Dus ik wil met wederzijds goedvinden worden ontslagen (op initiatief van de werkgever).


Ik adviseer u in ieder geval juridische hulp in te schakelen. Als u inkomen echt laag is dan kunt u het best naar het juridisch loket in uw omgeving gaan. 0900 - 8020 U kunt dan een afspraak maken en horen of u voor gefinancierde rechtshulp in aanmerking komt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag