Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Deze zomer zijn wij met een groep vrienden op vakantie gegaan in een 9-p bus. Binnen 7 uur kregen we een klapband op de Duitse autobaan, en eindigde de auto total los in de vangrail. Gelukkig zijn we allemaal ongedeerd, maar waren wel genoodzaakt te overnachten in Duitsland en te wachten op een nieuwe bus die door de ANWB geleverd werd. Aangezien de auto nu als total los verklaard is moet er iemand aansprakelijk worden gesteld. Ben ik dat als bestuurder, en tevens huurder van de auto, via mijn WA-verzekering. Of is dit het verhuurbedrijf wat in zijn voorwaarden stelt een WA + inzittenden verzekering te hebben met een eigen risico per gebeurtenis a €750,- . De voorwaarden op de site zijn mij niet helemaal duidelijk en zou graag wat meer informatie ontvangen over een dergelijke gebeurtenis. Alvast bedankt.

Schade aan auto's is meestal uitgesloten op de WA verzekering van particulieren. De schade aan de auto wordt alleen vergoed door de verzekeraar van het verhuurbedrijf als u all risk verzekerd was.Als u de auto niet all risk verzekerd hebt bent u als huurder aansprakelijk voor de schade aan de auto. U loopt dus de kans dat het verhuurbedrijf de schade op u gaat verhalen. U geeft aan dat u een eigen risico heeft van € 750,- en dat moet u in ieder geval betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Artikel 1 Verplichtingen verhuurder

De verhuurder dient de gehuurde bus aan het begin van de huurperiode tijdig, schoon en met volle brandstoftank klaar te hebben staan.
Wanneer de verhuurder de gehuurde bus niet (of niet tijdig) ter beschikking kan stellen is de verhuurder verplicht de gehele huursom en borg aan de huurder te vergoeden. Het niet kunnen leveren van een bus door een overmachtsituatie geeft nooit recht op een schadevergoeding aan huurder. Verhuurder en huurder kunnen samen een aangepaste kortere huurovereenkomst maken, bijvoorbeeld voor een latere levering of kortere huurperiode.
De verhuurder verplicht zich tot oplevering van de bus in overeenkomst met de wettelijke eisen die gelden voor de Algemene Periodieke Keuring.
De verhuurder geeft voor vertrek duidelijke instructies over het gebruik van de gehuurde bus en verschaft de huurder de bus met bijbehorende sleutel, voertuig- en verzekeringsdocumenten (WA verzekering).
De verhuurder en huurder nemen voor aanvang van de huurperiode het ‘schaderapport’ door en deze wordt door beiden ondertekend.
Bij inlevering van de bus wordt samen met de huurder het ‘schaderapport’ doorlopen om de staat van de bus te controleren.
Artikel 2 Verplichtingen huurder

De huurder dient de betalingen te voldoen zoals genoemd onder Artikel 3.
Huurder dient langer dan 2 jaar in het bezit te zijn van een Nederlands rijbewijs.
Huurder dient tenminste 22 jaar oud te zijn.
De bus mag niet aan derden in gebruik worden gegeven of verhuurd worden.
Huurder verplicht zich zorg te dragen voor onderhoud van de bus tijdens de huurperiode. Hieronder wordt verstaan:
controle oliepeil
controle koelvloeistofpeil
controle bandenspanning
controle remvloeistofpeil
In de bus mag niet gerookt worden.
Wanneer de huurder het vermoeden heeft dat spontaan of als gevolg van een ongeluk, schade of een motorisch of mechanisch defect is ontstaan gedurende het gebruik van de bus, dient deze altijd direct contact op te nemen met de verhuurder. De verhuurder geeft de huurder instructies ten aanzien van de acties die ondernomen dienen te worden.
De huurder dient de bus schoon in te leveren. Als dat niet gebeurt worden schoonmaakkosten met de borg verrekend.
De huurder krijgt de bus mee met een volle tank. De huurder dient de bus bij terugkomst in de directe omgeving van Amsterdam af te tanken. Bij niet nakomen van deze afspraak zullen brandstofkosten voor het vullen van de tank met de borg worden verrekend.
Artikel 3 Reservering en betaling

Via de website van MultiBus, telefonisch of per e-mail kan vrijblijvend een offerte worden aangevraagd.
Tot maximaal drie dagen na ontvangst van de offerte krijgt de huurder de gelegenheid om de optie tot huur te bevestigen door 20% van de totale borgsom, zoals vastgesteld door MultiBus, over te maken op het rekeningnummer van MultiBus v.o.f. (ING rek. 4761857, t.n.v. MultiBus v.o.f. te Amsterdam). Na deze 3 dagen vervalt de optie, en wordt de huurperiode weer vrijgegeven.
Een reservering is niet vrijblijvend en wordt beschouwd als een intentieverklaring van de huurder om een overeenkomst aan te gaan met de verhuurder op basis van de algemene voorwaarden van MultiBus. De reservering is pas geheel afgerond wanneer de aanbetaling van 20% van de totale borgsom heeft plaatsgevonden.
Het reserveren van een bus voor een bepaalde huurperiode kan alleen persoonlijk door de huurder worden aangevraagd en overeengekomen.
Na afloop van de huurperiode en retournering van de bus zal de totale huurprijs en eventuele kosten door beschadiging van de bus worden verrekend met de borgsom. Deze verrekening wordt in de vorm van een eindafrekening aan de huurder gepresenteerd.
De verhuurder behoudt te allen tijde het recht om voor aanvang van de huurperiode de huurovereenkomst te beëindigen, zonder tussenkomst van de rechter. Hierbij wordt de (aan)betaling aan de huurder geretourneerd.
Reserveringen voor een huurperiode van 1 dag kunnen vanaf twee weken voor de huurperiode worden geplaatst. Overige reserveringen kunnen vanaf 12 maanden voor de huurperiode worden geplaatst.
In de maanden juni, juli en augustus kan de bus enkel worden verhuurd voor een periode van 7 dagen of langer.
Artikel 4 Annulering

De huurder dient per e-mail of per aangetekende brief de reservering te annuleren.
Bij annulering is de huurder, afhankelijk van de resterende tijd tot de verhuurperiode, verschuldigd:
tot 2 weken voor aanvang van de huurperiode : 20% van de huursom
tussen 2 weken en aanvang van de huurperiode : 50% van de huursom
vanaf de aanvangsdatum van de huurperiode : 100% van de huursom
Eerder terugbrengen van de gehuurde bus geeft geen recht op restitutie van de gehele, of gedeeltelijke huursom.
Artikel 5 Schade en eigen risico

Het eigen risico van de huurder (bij het aanspreken van de WA verzekering) bedraagt 750,00 Euro per voertuig per gebeurtenis bij schuldschade aan derden. Dit eigen risico kan worden verlaagd tot 250,00 Euro per gebeurtenis tegen een dagelijkse vergoeding gedurende de huurperiode.
In geval van schade aan de bus of schade aan de inventaris dient de huurder direct contact op te nemen met de verhuurder. De huurder dient zich te allen tijde te houden aan de instructies van de verhuurder;
In geval van schade aan de bus en/of derden als gevolg van een verkeersongeval, al of niet ontstaan door schuld van de huurder, is de huurder verplicht het Europese schadeformulier in te vullen, en indien noodzakelijk door de politie proces verbaal op te laten maken;
De huurder is bij een defect of schade aan de bus, waardoor deze niet meer voor haar bestemming gebruikt kan worden, verantwoordelijk voor het voertuig totdat repatriëring van het voertuig door de verhuurder geregeld is.
De huurder zal bij schade aan de bus, de inventaris en/of (eigendommen van) derden door verlies, diefstal, een verkeersongeval, oneigenlijk gebruik van het voertuig, mechanische defecten, in beslag name of een één- of tweezijdig schadegeval, al dan niet opzettelijk, hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Schade aan de bus, de inventaris en/of derden, ongeacht type of toedoen van welke aard ook, veroorzaakt door de huurder of diens medehuurder(s), worden verrekend met de borgsom. Schade die hoger uitvalt dan de borgsom zal extra in rekening worden gebracht aan de huurder.
Bij (motor)schade aan de bus ten gevolge van een te laag olie- of koelvloeistofpeil, of oneigenlijk gebruik van de bus, kan de huurder aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.
Schade aan de banden en ruiten van de bus gedurende het gebruik zijn voor rekening van de huurder, tenzij er voorafgaand aan de huurperiode een extra banden- en ruitenverzekering is afgesloten, in welk geval de schade aan banden en ruiten tijdens regulier gebruik van de bus geheel wordt vergoed door de verhuurder.
Tot schade worden ook de negatieve gevolgen van het bonus/malus-treden verlies op de verzekeringspremie gerekend als gevolg van een aanrijding, ongeval, of tweezijdig schadegeval veroorzaakt door de huurder of diens medehuurder(s);
Kosten ten gevolge van braak, verlies en/of diefstal veroorzaakt door nalatigheid van de huurder, worden te allen tijde verhaald op de huurder.
(Brand)schade veroorzaakt door roken in de bus door de huurder of diens medehuurder(s), wordt volledig verhaald op de huurder;
Bij een pechgeval of defect aan het voertuig waardoor deze niet meer voor haar bestemming gebruikt kan worden, kan de huurder nimmer aanspraak maken op restitutie van (of een gedeelte van) de huursom.
Eventueel mislopen van inkomsten door schade aan de bus veroorzaakt door de huurder en/of diens medehuurder(s) worden in rekening gebracht bij de huurder.
Verhuurder is nimmer aansprakelijk voor persoonlijke-, immateriële-, materiële-, gevolg- of letselschade van de huurder of diens medehuurder(s), ontstaan door het gebruik van de bus, mechanische storing(en), een verkeersongeval, of een één- of tweezijdig schadegeval.
Artikel 6 Algemene bepalingen

Het gebruik van de bus, de inventaris en het toebehoren, is op eigen risico van de huurder;
Afwijkingen van de huurovereenkomst en/of de algemene voorwaarden gelden alleen als zij schriftelijk door de verhuurder en de huurder zijn overeengekomen;
De bestuurder(s) van de bus dienen geregistreerd te zijn in de huurovereenkomst en dienen zich te kunnen legitimeren middels het rijbewijs. Het is verboden andere personen dan de gemachtigde bestuurder(s), de bus te laten besturen. Schade en/of kosten veroorzaakt door niet geregistreerde bestuurders worden volledig op de huurder verhaald;
De verhuurder heeft bij nalatigheid, misleiding, verzwijging of onrechtmatig en/of roekeloos handelen door de huurder, het recht om de huurovereenkomst te ontbinden, de bus in beslag te nemen en schade te verhalen op de huurder;
De verhuurder heeft voor al haar voertuigen een ANWB-hulppakket afgesloten, welke geldig is gedurende alle huurperioden.
Het ANWB-hulppakket omvat:

In Nederland: dag en nacht hulp, noodreparatie langs de weg en transport.
In het buitenland: reparatie langs de weg, transport, repatriëring van de auto, vervangende personenauto bij moeilijk te verhelpen pech of na ongeval in het buitenland (max. 30 dagen). Bron: website ANWB 2010 (www.anwb.nl)
De verhuurder is in geen enkel geval verantwoordelijk voor de onder artikel 6e genoemde dienstverlening van de ANWB;
Kosten die niet gedekt worden door het ANWB-hulppakket dat door de verhuurder wordt aangeboden bij haar huurovereenkomsten (bijvoorbeeld: hotel-, taxi-, restaurant- en telefoonkosten of gederfde vakantiedagen), zijn voor rekening van de huurder. Om deze kosten te dekken is het raadzaam een (reis)verzekering af te sluiten;
De huurder dient geen alcohol of drugs te gebruiken vóór en tijdens het besturen van de bus, en zich altijd te houden aan de verkeersregels zoals deze gelden in het land waarin de huurder zich met het voertuig bevindt;
Alle landen die onderdeel uitmaken van de Europese Unie aangevuld met Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, Montenegro, Servië en Zwitserland mogen met de bus worden bezocht. De huurder dient voorafgaand aan de huurperiode aan te geven of de bus gebruikt zal in het buitenland, in dit geval heft de verhuurder een buitenlandtoeslag. Alleen in bovengenoemde landen verleent de verhuurder zijn service en gelden de voorwaarden van de verzekering, daarbuiten treden is op eigen risico van de huurder.
Artikel 7 Oplevering en schoonmaak

De bus dient door de huurder in dezelfde staat schoon te worden afgeleverd als waarin de bus is ontvangen.
De controle van de bus en inventaris vindt bij het ophalen en afleveren van de bus plaats door de verhuurder in aanwezigheid van de huurder.
Indien bij afleveren van de bus blijkt dat er onderdelen van de inventaris niet aanwezig en/of beschadigd zijn, worden de vervangingskosten volledig in rekening gebracht bij de huurder;
De huurder is aansprakelijk voor de kosten voor vervanging van inventaris, herstelkosten van schade/beschadigingen aan de bus en inventaris veroorzaakt tijdens de huurperiode.
Artikel 8 Toepasselijk recht en geschillen

Op de algemene voorwaarden van MultiBus en de door MultiBus gesloten overeenkomsten is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing;
Geschillen voortvloeiende uit of verband houdend met de tussen de betrokken partijen gesloten overeenkomst en/of deze algemene voorwaarden zullen uitsluitend worden voorgelegd aan een bevoegde Nederlandse rechter.
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle bussen die door MultiBus v.o.f. verhuurd worden.

Dank voor uw reactie. Hierboven staan hun voorwaarden. Kopt het dan dat het 750 euro is of de dagwaarde van de auto?


In artikel 5 van de voorwaarden staat dat de schade op u verhaald kan worden. Dit is in lijn met de wet op grond waarvan u als huurder verplicht bent bij het einde van de huur het gehuurde in goede staat aan de verhuurder terug te geven en als u dat niet doet dat u dan de schade moet betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag