Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


De gemeente vraagt onredelijk hoge plankosten voor de realisatie van ons bouwplan voor 4 woningen.
Is daar iets tegen te doen?

De gemeente is wettelijk verplicht om de kosten die zij maakt voor bouwplannen te verhalen op de bouwer. Ongetwijfeld heeft uw gemeente een gemeentelijke regeling waarin vastgesteld is hoeveel de legeskosten en andere kosten voor het realiseren van bouwplannen bedragen. Die zijn meestal door de gemeente raad goedgekeurd. Maar uit ervaring weet ik dat als ook het bestemmingsplan moet worden aangepast er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht die kunnen oplopen tot bedragen van meer dan € 5.000,- En daartegen kunt u weinig ondernemen.

Beoordeel dit antwoord:

De kosten voor medewerking aan een bestemmingsplan of een buitenplans afwijkingsbesluit worden inderdaad in de gemeentelijke legesverordening geregeld. De kosten variëren per gemeente. In de praktijk belopen de door gemeenten gehanteerde bedragen voor medewerking aan het plan 5.000 tot 10.000 euro.

Beoordeel dit antwoord:

Praktisch advies: vraag de legesverordening op, dan kunt u zelf nagaan wat de regels zijn waaraan uw gemeente zich in deze moet houden.

Beoordeel dit antwoord:

U liet mij weten dat u de verordening heeft bekeken, maar dat kosten worden berekend volgens de "Grexwet". In deze wijs ik er op dat u bezwaar kunt aantekenen, zonder dat u verplicht een advocaat nodig heeft en op die wijze tegen lage kosten uw bezwaren kunt laten overwegen. Een deskundig juridisch adviseur inschakelen kan zinvol zijn, maar dit is een kosten baten afweging die ik aan u laat. Dit gebeurt in sommige gemeenten door een onafhankelijke commissie, in andere gemeenten door het ambtenaren apparaat. Kan de moeite waard zijn het te proberen als u denkt dat u een punt heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb al diverse keren zeer uitgebreid bezwaar aangetekend, zelfs met behulp van Twynstra en Gudde, de ontwikkelaars van het excel model voor de berekening van de plankosten. Iedereen - zelfs de overheid - vind het door de gemeente gevraagde bedrag extreem hoog maar niemand kan er iets tegen doen.
En daar begrijp ik niets van in onze overgeorganiseerde maatschappij.
In de laatste brief van de gemeente krijg ik eenvoudig de keuze binnen 4 weken akkoord te gaan, doe ik dat niet dan stopt de gemeente alle medewerking .. over chantage gesproken.
In de regeling zijn de plankosten voor een enkele woning gemaximeerd op 8000 euro, helaas is er verder niets bepaald voor een klein project. Daar wordt dan ook op vele fronten flink mee geworsteld (zie internet voor andere zaken)vraag is, hoe lang moet dit nog duren?


Ik denk dat u al zoveel huiswerk heeft gemaakt dat u beter zicht heeft op de kwestie dan ik kan hebben op grond van de uitleg via dit podium. Het lijkt er op dat we uitkomen op de conclusie die mijn collega Robert Martens al trok.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag