Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


De buren hebben een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente voor het renoveren van een lichtkoepel van de opslagruimte van de witgoedhandel achter ons huis. Tevens willen zij dat dak deels verhogen met 1 meter om daarop een terras aan te leggen. Van de rest van het dak willen zij een groendak maken. Met daarin een patio voor de winkel. Het terras zou 1 meter voor mijn balkon en raam van de woonkamer eindigen. De patio zou recht onder mijn balkon komen. Het groendak zou recht voor mijn balkon en raam komen. De verhoging van het dak zou aan de muren van de achterzijde van mijn woning verbonden moeten worden. Ik heb inmiddels al bezwaar gemaakt bij de buren en bij de gemeente i.v.m. inbreuk op mijn privacy en het niet toestaan van bouwkundige veranderingen aan mijn huis. Mijn vraag: als de gemeente de vergunning verleent, wat zijn dan mijn opties? En op welke punten kan ik mijn bezwaar het beste weergeven. Privacy en/of verbouwing aan mijn huis?

De gemeente moet rekening houden met uw belangen, voor zover deze
- gerechtvaardigd zijn én
- de bouwplannen in strijd zijn met bijvoorbeeld het Burenrecht van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek.
Dit moet de gemeente doen vóór dat de omgevingsvergunning wordt verleend. Als uw belangen gerechtvaardigd zijn - en daar lijkt het wel op - dan moet de gemeente hierin een reden zien om de omgevingsvergunning af te wijzen óf - in overleg met de aanvragers - gewijzigd af te geven.

Uw belangen kunnen namelijk een "privaatrechtelijke belemmering zijn met een evident karakter" en daar móet de gemeente, zo vindt de rechtspraak, rekening mee houden. Probleem is alleen dat veel gemeenten in hun vergunningverlening daar niet zo rekening mee houden.

Welke zijn uw belangen zoal?

(1) voldoende afstand houden van elkaar: privacy. Uw buren moeten in beginsel minimaal 2 meter afstand houden: artikel 5:50 lid 3 BW)
(2) respecteren van de eigendomsgrens (ook verticaal, dus recht omhoog): dus niet bouwen bij de buren (dat mag óók niet mét vergunning van de gemeente)
(3) niet zonder toestemming zaken bevestigen aan andermans muren.

Mijn advies: schrijf een brief aan de gemeente waarin u hierop wijst en aangeeft dat er voldoende "privaatrechtelijke belemmeringen zijn met een evident karakter" om de omgevingsvergunning te weigeren.
Verzoek de gemeente ook om u constant op de hoogte te houden van het besluitvormingsproces en een afschrift toe te sturen van de beslissing op de aanvraag om een omgevingsvergunning. U bent immers directe belanghebbende.
Gaat het toch mis en geeft de gemeente toch een omgevingsvergunning af, maak daar dan onmiddellijk bezwaar tegen. Ondertussen de buurman (die met een omgevingsvergunning in de hand mag bouwen) een brief sturen dat u geen toestemming geeft voor grensoverschrijdend bouwen en alle andere zaken, zie hierboven.

Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Er spelen bij dit soort zaken altijd twee soorten "recht". Het bestuursrecht dat regelt in dit geval alles wat samenhangt met de omgevingsvergunning. Daarnaast is er het burgerlijk recht waarin het burenrecht staat. Daarin staan allerlei bepalingen over waar buren zich aan moeten houden. Dus zelfs al wordt er een vergunning verleend dan nog kan het verboden zijn op grond van het burenrecht. In uw bezwaar kunt u alles waarom u het er niet mee eens bent aanvoeren. Dat kan dus privacy zijn maar ook het aantasten van de muren. Deze site is bedoeld om antwoorden te geven op eenvoudige vragen. Om een goed oordeel te kunnen geven over wat u moet aangeven in uw bezwaarschrift is een goede beoordeling van alle details nodig. Als u dat zelf niet kunt adviseer ik u juridisch hulp in te schakelen. U kunt daarvoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de juristen op deze site, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag