Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Dag mevrouw/heer,

We hebben een hoekwoning in een dorp. De gemeente gaat een herinrichting van vier straten uitvoeren. De straat aan de zijkant van onze woning wordt niet genoemd in de uitnodiging voor de inloopbijeenkomst. De inspraak is voorbij, wij waren verhinderd en hebben niet gereageerd. Nu zien wij dat aan de zijkant van onze woning ( aan de weg die niet genoemd wordt!) 7 parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Momenteel is dit grasveld met vijf bomen. Is hier sprake van een procedurefout? Alvast bedankt voor uw reactie.

Beste vraagsteller,
zoals u het beschrijft denk ik dat u nog kan reageren zodra het bestemmingsplan af is en aan de gemeenteraad wordt voorgelegd: of is dat al gebeurd?
*Als er een inloopbijeenkomst wordt georganiseerd is deze niet wettelijk verplicht; het geeft het bestuur wel een mogelijkheid om in een vroege fase te anticiperen op "bedenkingen". Daarna wordt het plan gemaakt en 6 weken ter inzage gelegd.

Beoordeel dit antwoord:

De inspraak is voorbij, maar uw procesmogelijkheden nog niet. Wat is van belang?
1. U kunt ook na de inspraaktermijn een stuk indienen, waarin u uw bezwaren uiteen zet. Dat u niet op tijd bent met de zienswijze kunt u uitleggen onder verwijzing naar de aankondiging.
2. Als de gemeente uw zienswijze niet honoreert, is er nog niets aan de hand, omdat een inspraakfase wettelijk niet verplicht is (zoals mr. Martens ook al aangeeft). De gemeente moet t.z.t. het "ontwerp" van het bestemmingsplan ter inzage leggen (bij de inspraak gaat het nog om een "voorontwerp"-bestemmingsplan). Dán moet u wél reageren, want als u dan opnieuw de boot mist, kunt u daarna niet meer in beroep bij de rechter (Raad van State).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

College B&W heeft op 9 april het definitieve ontwerpplan vastgesteld. Het ontwerpplan ligt nu tot 27 mei ter inzage. U bedoelt dat we nu een brief moeten schrijven? We hebben gebeld met een ambtenaar maar die zegt dat we te laat zijn.


Helder. Als het ontwerpplan al door B&W is vastgesteld (inclusief nota van zienswijzen), dan bent u wel te laat voor een zienswijze, maar niet te laat om straks, als het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd, alsnog uw visie naar voren te brengen. Het missen van een inspraakfase is gelukkig juridisich niet 'dodelijk'. Het missen van de zienswijzenfase wel. Als het ontwerpplan tot en met 27 mei ter inzage ligt, is het dus zaak om vóór die termijn uw schriftelijke zienswijze in te dienen.

Beoordeel dit antwoord:

Toevallig gemeente Eerbeek?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nee, gemeente Berkelland. Heb je recht van spreken als het zijuitzicht van gras en bomen vwevangwn wordt door 7 parkeerplaatsen? Had de gemeente in de brief de straat waar deze worden aangelegd moeten noemen? Is dat een procedurefout?


Neemt u even rechtstreeks contact met mij op en mailt u mij uw telefoonnummer, dan kunnen wij even bellen. Dat is wat gemakkelijker.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag