Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Concurrentie beding:De werknemer zal zonder schriftelijke toestemming van de werkgever tijdens en na het einde van de arbeidsovereenkomst gedurende een tijdvak van 2 jaar, niet in enigerlei vorm een zaal gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan het bedrijf van de werkgever vestigen, drijven of mede drijven of doen drijven, hetzij direct, hetzij indirect, alsook financieel in welke vorm ook bij een dergelijke zaal belang hebben, daarin of daarvoor op enigerlei wijze werkzaam zijn, al dan niet in dienstbetrekking, hetzij tegen vergoeding, hetzij om niet of daarin aandeel hebben binnen een straal van 20 km waar de werkgever gevestigd is, zulks op verbeurte van een direct opeisbare boete van 1000 euro per gebeurtenis en tevens 200 euro op iedere dag dat hij in overtreding is, te betalen aan de werkgever onverminderd het recht van de werkgever om volledige schadevergoeding te vragen. Het concurrentiebeding geldt niet indien de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft beeindigd op een zodanig wijze dat hij schadeplichtig is.

De werknemer is toch bij een concurrent gaan werken binnen 1 jaar en is dus in overtreding geweest. Werknemer heeft een sommatie ontvangen nadat oude werkgever ontdekt heeft dat hij al enkele maanden bij concurrent is gaan werken. Tegelijkertijd heeft zijn nieuwe werkgever zijn arbeidscontract beeindigd na geinfomeerd te zijn over het concurrentiebeding door oude werkgever. Nu is werknemer thuis.

Is werknemer boete verschuldigd over de gewerkte periode bij concurrent? Van een jurist heb ik begrepen van niet. De boete zoals in het artikel is van toepassing slechts op de gewerkte dagen na de sommatie.

Uit uw verhaal begrijp ik dat vast staat dat het concurrentiebeding overtreden is. Er van uitgaande dat het concurrentiebeding rechtsgeldig is aangegaan dan kan de werkgever de boete opeisen. Afgesproken is namelijk dat het een direct opeisbare boete is. Overigens zal de rechter een boete volgens mij altijd verlagen want € 1000,/ per overtreding en € 200 per dag is onredelijk hoog.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Goedemorgen mr. Martens,

Ik kan me voorstellen dat de rechter de boete zal verlagen. Wat is volgens u een redelijk bedrag. De werknemer is namelijk ongeveer 4 maanden in overtreding geweest.

Mvg.


Een redelijk bedrag is sterk afhankelijk van de details. Als u dat wilt ben ik graag bereid u vrijblijvend hierover een advies te geven bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord of via mijn profiel op deze site.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag