Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Bouw adviseur zijn werk niet goed gedaan

Ik heb vorig jaar een nieuw huis gekocht. Toen ze zijn begonnen met bouwen van het huis heb ik er voor gekozen om een bouwkundig adviseur in de arm te nemen. Die bouwkundig adviseur zou dan gedurende de bouw controleren of de bouw goed ging. Het was een behoorlijk bedrag om gedurende de hele bouw een adviseur mee te laten lopen. Maar om dat ik zelf regelmatig in het buitenland ben voor mijn werk heb ik er toch voor gekozen.

Nu is er gisteren een kijkers dag geweest voor de kopers. Ik ben zelf niet thuis maar nu is mijn moeder gaan kijken. Die is er achter gekomen dat er een raam op zolder niet zo in staat dan dat het op tekening is aan gegeven. Dat raam zou in het midden van de muur moeten zitten. Als je nu boven komt zie je dat gelijk. Het raam zit 16 cm uit het midden.

Nu de vraag in hoe verre kan ik mijn bouwkundig adviseur daar mede verantwoordelijk stellen. Natuurlijk wordt het nog een strijd met het bouwbedrijf. Maar mijn bouwkundig adviseur is ook behoorlijk in gebreken gebleven.

Met vriendelijke Groet,

De bouwkundig adviseur heeft zijn werk niet goed gedaan, hij had deze afwijking van de tekening tijdig moeten constateren. Het is echter nu ook de taak van de adviseur er voor zorg te dragen dat de aannemer deze fout herstelt. Er van uitgaande dat de aannemer de fout zal herstellen, resteert de vraag welke schade de wanprestatie van de adviseur veroorzaakt heeft. Het zou kunnen zijn dat door de herstelwerkzaamheden u later het huis kunt betrekken; voor deze schade is primair de aannemer aansprakelijk maar subsidiair kunt u daar ook de adviseur voor aansprakelijk stellen. In de situatie dat de fout niet herstelt kan worden, is naast de aannemer ook zeker de adviseur aansprakelijk te houden voor de daardoor veroorzaakte schade. Echter, het is lastig de 'waarde' van deze schade vast te stellen want hoeveel het huis hierdoor minder waard is, is een lastige aangelegenheid. U zou in dat geval kunnen beginnen met de aan de adviseur betaalde bedragen terug te vorderen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Als de aannemer de fout niet kan herstellen of wil herstellen is het dan mogelijk om de koop overeenkomst te ontbinden?
Is het mogelijk om de koop overeenkomst te ontbinden als ik het niet eens ben met een door de aannemer gedaan voorstel ter compensatie?

Als de koopovereenkomst verbroken zou worden is het dan mogelijk de betaalde rente over de hypotheek te vorderen bij de aannemer?

Met vriendelijke groet,

Michel Steijvers


Het ontbinden van de koop van de woning vanwege een verkeerd geplaatst dakraam zal niet snel worden toegewezen. De gevorderde ontbinding is in dat geval disproportioneel ten opzichte van de wanprestatie. Ontbinding zal pas worden toegewezen als het gekochte niet gebruikt kan worden waarvoor het gekocht is. Indien de verkoper bereid is om in te stemmen met de ontbinding dan is het natuurlijk een ander verhaal. Het zelfde geldt met betrekking tot de situatie dat u het niet eens bent met het gedane compensatie voorstel.
Indien een vordering tot ontbinding wel zou worden toegewezen, dan werkt die niet terug (zoals bij vernietiging van de overeenkomst) maar alle leveringen en betalingen moeten ongedaan gemaakt worden en eventuele schade (zoals de rente betalingen) zal dan ook vergoed moeten worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag