Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Bijna 2 maanden geleden heeft mijn zoon een huis gekocht. Hij is daar bezig geweest met behangen en verven e.d. Nu, de laatste 2 weken blijft hij er regelmatig slapen en gebruikt de badkamer.
Het blijkt nu dat er lekkage is vanuit de badkamer.
De kunststof schroten, waar het trappenhuis mee is bekleed gaan opbollen en er druppelt water door.
De badkamer ziet er vrij nieuw uit, is volgens mij van recente datum.
Mijn zoon heeft voor de koop een aankoop keuring laten doen.

Kan hij de verkoper aansprakelijk stellen . is dit een verborgen gebrek of is het pure pech of toeval?

Ik hoop zo snel mogelijk een antwoord te krijgen.
Bij voorbaat dank!

Dit is een verborgen gebrek dat bij de koop redelijkerwijs niet geconstateerd had kunnen worden.

Uw zoon heeft - mede door de aankoopkeuring - voldaan aan zijn onderzoeksplicht. Door de lekkage in de badkamer kan het huis niet normaal gebruikt worden. De verkoper is nu aansprakelijk voor de schade als gevolg van een reparatie.

Laat de verkoper schriftelijk en aangetekend weten dat u een verborgen gebrek hebt geconstateerd en dat de woning hierdoor niet normaal gebruikt kan worden. Stel de verkoper op grond van art. 7:17 BW aansprakelijk voor de schade en geef hem de gelegenheid om het gebrek op zijn kosten te laten verhelpen. Een termijn van drie weken is daarvoor redelijk.

Doet de verkoper dit niet, laat dan de schade zelf repareren en stuur de rekening naar de verkoper met het verzoek deze binnen twee weken te betalen. Reageert de verkoper nog niet, stel hem dan aangetekend in gebreke met een termijn van drie weken om alsnog te betalen. Daarna treedt verzuim in en kunt u een civiele procedure beginnen.

Hopelijk komt het niet zo ver.

Beoordeel dit antwoord:

Bepalend is eerst hetgeen in de koopovereenkomst tussen koper en verkoper werd overeengekomen. Als er een garantiebepaling in de overeenkomst is opgenomen, is de verkoper aansprakelijk voor ALLE verborgen gebreken waarvan gezegd kan worden dat deze het normale gebruik als woonhuis in de weg staan.

Indien er GEEN garantiebepaling is opgenomen in de koopovereenkomst kunt u terugvallen op de conformiteitsgarantie van artikel 7:17 BW. Op grond van artikel 7:17 BW moet de woning aan de overeenkomst beantwoorden, indien de zaak niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.

Wel zou ik u willen adviseren om zo snel mogelijk de verkoper aansprakelijk te stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bij een verborgen gebrek schijnt het zo geregeld te zijn dat je moet bewijzen dat de verkoper er van afwist. Wie stelt moet bewijzen. En dat is nu net het probleem


Dat klopt. U moet eerst goed lezen wat er in de koopovereenkomst staat.
In uw geval zal het lastig worden om te bewijzen dat de verkoper op de hoogte was van het euvel. Ook moet u er rekening mee houden dat er een bouwtechnische keuring heeft plaatsgevonden en er toen blijkbaar niets is geconstateerd.

Het enige wat mogelijk is een nadere inspectie van een specialist bv een loodgieter om te bepalen of de lekkage zichtbaar moet zijn geweest tijdens de koop.

Maar in uw geval staat u niet erg sterk bij een eventuele rechtzaak.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is geen garantiebepaling in de koopovereenkomst opgenomen, helaas.
Mijn zoon is 21 jaar en wilde graag alles zelf regelen. Dat heeft hij ook gedaan. De hypotheek, de makelaar, de benodigde verzekeringen en ook een bouwtechnische keuring .
Hij heeft het keuringrapport voor me meegenomen en nu lees ik dat er wat aantekeningen vermeld staan bij de badkamer, nl:
Er is een verhoogde vochtigheid gemeten achter de tegels van de douche wand en onder de vloertegels. De kitafwerking in de badkamer is over het algemeen onvoldoende en zeker achter de douche kraan.
Mijn zoon heeft alle kitranden vervangen en dacht dat het probleem daarmee opgelost zou zijn.
Bovendien staat er in het rapport dat de verkoper gevraagd is of hij last had van lekkage, hij heeft hier ontkennend op geantwoord.. Ik kan mij niet voorstellen dat hij geen lekkage heeft gehad, want na de eerste keren gebruik van de douche was er al lekkage,
Wat ook opvalt is dat het trappenhuis, waar de lekkage vanuit de badkamer tot uiting komt, bekleed is met kunststof schroten en dat op de afwerklatjes de streepjescodes van de buwmarkt. nog overal zitten.
Ik krijg daar van het idee van: laat maar zitten we gaan er toch zo uit. Begrijpt u wat ik bedoel?
Zulke dingen krijgen later pas betekenis.
In ieder geval bedankt voor uw advies in deze. Gelukkig is er ook de opstalverzekering nog, al ben ik bang dat het mooie van de badkamer eraf is na herstel.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag