Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Bij mijn werkgever heb ik een contract voor bepaalde tijd. Met de huidige onzekere tijden maak ik me echter zorgen over de toekomst en daarom heb ik een vraag over een bepaling in mijn overeenkomst.

Hierin is het volgende opgenomen:
Deze arbeidsovereenkomst is aangegaan tot 31 december 2013 en kan door ieder der partijen worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn zoals vastgelegd in het personeelshandboek.

In het personeelshandboek is het volgende opgenomen over contracten van bepaalde tijd:
Met werknemers met een tijdelijk arbeidscontract heeft de directie een contract afgesloten voor een bepaalde duur. De arbeidsrelatie eindigt op het afgesproken tijdstip. ********* hanteert een maximale termijn van één jaar voor een tijdelijk arbeidscontract. Deze termijn geldt ook voor eventuele verlengingen. In de Wet flexibiliteit en zekerheid zijn regels opgenomen die de werknemer met een tijdelijk arbeidscontract meer zekerheid bieden op werk en inkomen. Voor de exacte wettelijke bepalingen wordt verwezen naar deze wet. Hieronder zijn de belangrijkste punten samengevat.
Tussentijds opzeggen
Een tijdelijk arbeidscontract mag alleen vóór de afgesproken datum worden opgezegd wanneer de werknemer en directie dit van tevoren schriftelijk hebben afgesproken. Wel geldt dan een opzegtermijn.

Nu staat er in het personeelshandboek geen opzegtermijn. Mijn vraag is dan ook of ze mij met de wettelijke opzegtermijn van een maand kunnen ontslaan of dat het artikel in mijn contract incompleet is en daarom niet van toepassing?

Mijn tweede vraag gaat over de juridische status van het personeelshandboek. Wanneer mijn werkgever dit aanpast heeft dit ook invloed op onze overeenkomst. Kan hij dus zomaar het personeelshandboek aanpassen?

Het betreft een klein bedrijf dat geen cao heeft. Alle secundaire arbeidsvoorwaarden zijn dan ook in het personeelshandboek geregeld.

Hopelijk kunnen jullie mijn vragen beantwoorden.

1. In uw arbeidsovereenkomst moet de mogelijkheid opgenomen zijn om de overeenkomst tussentijds te beeindigen. Staat die mogelijkheid niet in uw contract dan kan er dus niet tussentijds worden opgezegd en moet de werkgever het contract tot het einde laten lopen. Uitzondering is dat ontbinding gevraagd kan worden bij de kantonrechter maar dan kunt u een ontslagvergoeding vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het gaat mij er vooral om dat er gesproken wordt over een opzegtermijn in de bepaling maar deze nergens gedefineerd wordt. Moet ik dan rekening houden dat ik met 1 maand buiten kan staan of is de bepaling ongeldig vanwege de ontbrekende termijn?


Laat ik het anders proberen. Naar mijn mening dient de bepaling in uw contract als volgt te worden uitgelegd.
Uw contract voor bepaalde tijd eindigt op de laatste dag van het contract dus in uw geval op 31 december.
Maar uw contract kan ook voor 31 december worden opgezegd mits u of uw werkgever een opzegtermijn van 1 maand in acht nemen. Overigens kan er alleen voor 31 december worden opgezegd als uw werkgever een ontslagvergunning heeft gekregen van het UWV.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ok, bedankt voor het antwoord. Mijn hoop was dat door het ontbreken van de opzegtermijn de bepaling niet volledig zou zijn en dat ik daardoor in het geval van ontslag recht had op een ontslagvergoeding. Dat had meer zekerheid geboden.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag