Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Bij deze een vraag m.b.t. erfenis en nalatenschap.
Mijn vader is vorig jaar, april 2013 overleden.
mijn vader heeft een huis nagelaten, zonder restschuld. Mijn schizofrene inwonende broer van 52 jr verblijft nog in het huis en weigert willens en wetens het huis te verlaten, is ook niet actief op zoek naar een vervangende woonruimte in de vorm van een huur en/of koopwoning. Wil ook nergens een handtekening onder zetten, dus ook niet onder een huurcontract, of een verkoop document opgesteld door de makelaar, welke hij recentelijk de deur gewezen heeft.
Verder wil hij het huis noch huren, zeker niet met terugwerkende kracht, noch kopen.Kortom het testament kan niet uitgevoerd worden.
Vruchtgebruik van de woning in een onverdeelde boedel (voor een periode van minimaal 5 jaar) dat vind hij wel een goed plan, wij stemmen daar in beginsel niet mee in, zijn er allerminst voorstander van. Dan heeft hij de lusten en wij de gedeelde lasten.
Hij heeft een WAO uitkering, is niet handels onbekwaam, is niet onder curatele gesteld, is wel onbemiddelbaar door externen zoals het VGZ. Hij heeft spaargeld genoeg om elders iets te huren of te kopen, weigert dit systematisch, er valt niet met hem te praten, noch te onderhandelen, over dit onderwerp.
Ik ben samen met mijn broer executeur allen koesteren wij dezelfde wens, wij willen de boedel niet onverdeeld laten en wensen het huis te verkopen.
Mijn vader heeft wel een testament opgemaakt, echter het huis jammer maar helaas niet beschreven. Dus we zitten in een status qua.
Vermoedelijk starten we een gerechtelijke procedure, echter het betreft wel je eigen(min of meer gehandicapte) broer, dat is iets wat je in beginsel eigenlijk liever niet doet.
Op vrijwillige basis zal hij, althans zoals het zich nu laat aanzien het huis nooit of te nimmer gaan verlaten,.
Wat zijn nu onze mogelijkheden zoal??
Heeft iemand een suggestie???

Beste,

U kunt de rechter vragen om toestemming om tot verkoop over te gaan. Na toestemming kan het huis worden ontruimd. Hier kan ik u bij helpen. Een andere mogelijkheid is dat uw broer u uitkoopt, desnoods met gelden uit een hypotheek op zijn naam.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals u het omschrijft verblijft uw broer in het huis zonder recht of titel. U kunt hem per aangetekende brief verzoeken en zo nodig sommeren het huis binnen 30 dagen te verlaten. Bij gebreke daarvan mag u de cilinders van de sloten vervangen. Daarna moet u hem wel de kans geven zijn eigendommen op te halen.
Als u wil kan ik u hierbij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op.
Verder kunt u - als een brief van een jurist ook niet helpt, wat ik als eerste adviseer - proberen uw broer tot medewerking aan verkoop te dwingen via een juridische procedure. De rechter kan eventueel vervangende toestemming voor de verkoop van de woning geven.
Als u wil kan ik u hierbij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag