Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste,

Vorige week werd ik afgesneden door een kind van 9 jaar op een fiets waardoor ik vol moest remmen met mijn motor en hierdoor onderuit ben gegaan.

Zij reed op dezelfde weg als ik zonder wegaanduidingen, zij was net als ik rechtdoorgaand verkeer.

Toen ik haar voorbij wilde rijden sloeg zij zonder te kijken af naar de andere kant van de weg om daar de stoep op te rijden.

Hierdoor moest ik vol remmen om haar niet te raken en ben dus onderuit gegaan. Mijn motor heeft de nodige schade opgelopen hierdoor en dit wil ik dus graag verhalen.

Nu zijn fietsers en met name kinderen onder de 14 jaar beschermd in het verkeer.

Ik heb getuigen die mijn verhaal kunnen bevestigen dat ik geen andere optie had.

Mijn vraag is nu of ik mijn schade kan verhalen?

Ik weet dat dit van de verzekering van de tegenpartij afhangt. Kan ik nog iets doen als zij zeggen dat ik mijn schade niet vergoed ga krijgen?

Ik hoor graag van jullie.

Mvg,

Gelukkig bent u er zelf goed afgekomen en heeft de tegenpartij ook geen fysieke schade opgelopen.

Ik geef u weinig kans in deze zaak. Fietsers zijn als kwetsbare weggebruikers extra beschermd in het recht. Dat geldt vooral voor de jongere fietsers.

De verzekering zal ongetwijfeld aanvoeren dat u, als nadenkend en rationeel handelend weggebruiker, uw snelheid en uw weggedrag had moeten aanpassen aan de situatie ter plaatse.

Er zijn maar een paar voorbeelden waarin de rechter in een zaak tussen de bestuurder van een motorvoertuig en een fietser toch schadevergoeding aan de bestuurder toewees. In die zake vond de rechter dat de bestuurder geen enkele schuld kon worden verweten. In uw zaak lijkt mij dat niet het geval.

Beoordeel dit antwoord:

Eigenlijk is geen redelijke kans dat je als bestuurder van een motorrijtuig een kind van 9 jaar aansprakelijk kunt stellen hoe oneerlijk dat ook is. In de wet en de rechtspraak wordt een fietsend kind zeer zwaar beschermd. De voorbeelden uit de rechtspraak waarin de fietser toch schadevergoeding moet betalen zijn hele bijzondere zaken en uitgaande van uw verhaal gaat dat helaas in uw geval niet op.
U kunt het overigens wel proberen maar dat is dan meer in het kader van je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Naar aanleiding van de door u gestelde vraag bericht ik u het volgende.

Een niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemer is slechts gehouden tot volledige vergoeding van de schade aan een motorvoertuig, indien zijn schuld vaststaat en de eigenaar van het motorrijtuig een beroep op overmacht toekomt. Is dit laatste niet het geval dan blijft de schade aan het motorvoertuig in beginsel voor een deel voor rekening van de eigenaar van het motorvoertuig.

Wanneer geen sprake is van overmacht dan dient volgens de ‘gewone’ regels van het aansprakelijkheidsrecht beoordeeld te worden in hoeverre de ongemotoriseerde voor de door de gemotoriseerde geleden en te lijden schade aansprakelijk is.
Als eerste zal de causale verdeling moeten worden vastgesteld op basis van de ernst van de over en weer gemaakte fouten en vervolgens zal de billijkheidscorrectie moeten worden toegepast.

Bij het toepassen van de billijkheidcorrectie spelen de volgende elementen een rol:
‘het betriebsgevaar’ (in het nadeel van de gemotoriseerde),
de beperkte verwijtbaarheid bij kinderen jonger dan 14 jaar,
de ernst van het eventueel door de gemotoriseerde opgelopen letsel en andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld het al dan niet verzekerd zijn van de ouders,

U kunt overwegen de ouders van de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk te stellen voor de door u geleden schade.

Wanneer de verzekeraar van de ouders weigert een deel van uw schade te vergoeden kunt u overwegen juridische bijstand in te schakelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag