Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste Rechtswinkel

Mag de politie een gewoon klein zakmes afnemen bij een preventieve controle? Naar mijn weten mag je een gewoon zakmes bij je hebben op straat. Ik kreeg niet de mogelijkheid om hem later weer op te halen of weg te gaan uit het "risicogebied" met mijn zakmes. Ook krijg ik hier geen schadeloosstelling voor. De politie vertelde mij dat het een verordening van de burgemeester was, maar mag de burgemeester zomaar verordenen dat legale dingen in beslag worden genomen op straat? Zou de burgemeester ook mogen verordenen dat bijvoorbeeld alle theepotten in beslag genomen moeten worden en moeten worden vernietigd?

Vooraf: ik ben geen jurist maar gewoon een geïnteresseerde lezer.

Je mag een zakmes bij je hebben, maar niet zomaar overal. Er zijn inderdaad risicogebieden waar zo'n mes in beslag genomen kan worden. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.vraaghetdepolitie.nl/sf.mcgi?222

Daarnaast is het inderdaad zomaar mogelijk dat een burgemeester verordent dat alle theepotten in beslag genomen moeten worden als daar aanleiding toe is. Wanneer het in een dorp gebruikelijk is om elkaar de hersenen in te slaan met een theepot vanwege een of ander maf gebruik, dan kan de burgemeester dat theoretisch verbieden in een noodverordening, zie dit artikel op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Noodverordening
In de praktijk zal dat nooit gebeuren, maar het kán wel. Dat het bij een mes afhankelijk is van de locatie waarin dat mes gevonden wordt is ook niet meer dan logisch. Ik neem aan dat je je zelf ook niet prettig zou voelen als iedereen op zaterdagavond in de kroeg een zakmes bij zich heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Over de locatie: ik bevond me gewoon op straat, om precies te zijn vlak binnen de grachten in Groningen in het a-kwartier. Hier is inderdaad een verordening; maar ik vraag me af of dit ook een noodverordening is (als ik zo op die wikipedia pagina kijk lijkt dat echt te zijn voor erg bijzondere gevallen).

Het zakmes zat ergens in mijn tas; dus niet klaar om getrokken te worden of iets dergelijks. Ik vraag me af of ze bij dit preventief fouilleren zomaar alles in beslag mogen nemen of dat ze specifiek moeten kijken naar het "risico" dat iets geeft. Zo was het bij mij overduidelijk dat ik dit zakmes in mijn rugtas niet bij me droeg om hier geweld mee te plegen, maar gewoon om altijd een appeltje te kunnen schillen wanneer ik daar zin in heb.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag