Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Beste Rechtswinkel,

Iemand heeft mijn logo/foto van mijn website gekopieerd en gebruikt deze nu op haar website.
Ik heb deze foto zelf gekocht bij shutterstock en bewerkt tot een logo voor mijn bedrijf. Ik heb die persoon via de mail gevraagd of ze die foto wil verwijderen maar tot op heden heb ik niets vernomen en gebruikt ze de foto nog steeds. Mag dat zomaar en wat kan ik daar tegen doen?

Hoor graag van u.

Door de bewerking van de shutterstock foto in een logo bent u de maker geworden van een auteursrechtelijk beschermd werk. U heeft de bevoegdheid vanwege het onrechtmatig gebruik door die ander van het door u ontworpen logo een verbod te eisen en schadevergoeding. Als aanschrijven niet het gewenste effect oplevert resteert de mogelijkheid dit via de rechter af te dwingen.

Beoordeel dit antwoord:

Door het gebruik van uw logo/foto maakt de wederpartij inbreuk op uw auteursrechten. De wederpartij is gehouden om uw logo/foto direct te verwijderen en u een schadevergoeding te betalen, bestaande uit een vergoeding voor het gebruik en eventuele andere schade, zoals bijvoorbeeld de kosten van het inschakelen van een advocaat.

Ik ben advocaat en onder neer gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht., waaronder ook het auteursrecht valt. Ik ben graag bereid u in deze kwestie verder te adviseren en zonodig bij te staan. Desgewenst kunt u geheel vrijblijvend en kosteloos contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

U stelt twee vragen, (i) mag dat zomaar? En (ii) wat kan ik daar tegen doen?
Ik begin met uw eerste vraag.
Wellicht maakt die persoon (ik noem hem/haar even persoon x) inbreuk op uw auteursrecht. Ik zeg wellicht, aangezien allereerst vast moet staan of u in dit geval beschermd wordt door het auteursrecht. Er moet van uw kant sprake zijn van enige creativiteit. Uw logo moet een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijke stempel dragen. Is dit het geval, dan is er in beginsel sprake van een werk in de zin van de auteurswet.
Ik neem voor het gemak even aan dat uw logo aan deze eisen voldoet. Nu dat het geval is heeft u een uitsluitend recht. Dit houdt in dat derden uw logo niet zonder toestemming mogen openbaar maken of verveelvoudigen (kopiƫren etc.). Ik neem even aan dat persoon x zich schuldig maakt aan beide. Hij kopieert immers uw logo en zet dit op zijn website. Dit maakt een inbreuk op uw auteursrecht.

ii)Wat kunt u nu doen? Allereerst beveel ik aan om in samenwerking met een jurist persoon x op de hoogte te stellen van zijn inbreukmakende gedrag. U kunt hem wijzen op de consequenties indien hij zijn gedrag niet per direct stopt. Deze consequenties bestaan uit het verliezen van een juridische procedure. Dit is dan ook gelijk de tweede stap, mocht persoon x geen gehoor geven aan uw brief. In een dergelijk procedure kunt u o.a. het volgende vorderen: een verbod (met dwangsom), een schadevergoeding, afdracht van winst en gelden die verkregen zijn door of als gevolg van inbreuk op uw auteursrecht. Mocht het tot een procedure komen, moet u wel kunnen aantonen dat u de maker bent en niet persoon X. Het is dus van belang om uw correspondentie met shutterstock te bewaren. Om discussie te voorkomen kunt u uw auteursrecht vastleggen middels een registratie bij de belastingdienst, door akte bij de notaris of door een i-Depot bij het BBIE. Let wel, aan alle opties zijn (uiteenlopende) kosten verbonden.

Verder kunt u overwegen uw logo als merk te registeren. Hier zijn ook kosten aan verbonden. Indien u een redelijke omzet heeft of verwacht is dit zeker aan te raden. Het is verstandig een een kosten-batenanalyse te maken (evt. in samenwerking met een jurist). U kunt de website van het BBIE of het OHIM raadplegen voor meer informatie. Indien persoon kwaadwillend is dan kan hij het door uw gemaakte logo als merk registeren. Op het moment dat het merkrecht van persoon X is ingeschreven bent u de inbreukmaker. U kunt in dat geval ook naar de rechter stappen en vorderen dat het merkrecht nietig is, aangezien het depot te kwader trouw is verricht. Ook in dat geval trekt persoon X vermoedelijk aan het kortste eind.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag