Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste meneer/mevrouw.

Nadat ik het al meerdere malen gezegt heb tegen een vriendin van mij (dat dacht ik althans) heeft ze tegen mijn wil in een foto van mij op haar Facebook pagina gezet.
Ik heb haar gevraagd deze foto te verwijderen maar ze weigert. Ook heb ik de foto gerapporteerd bij Facebook maar ze wil deze echt niet eraf halen.
Ik heb in het verleden al vele malen bij haar aangegeven dat ik het niet wil hebben omdat in het verleden vervelende dingen zijn gebeurd met foto's van mij die op Facebook stonden.
Op mijn eigen Facebook heb ik ook geen foto's van mijzelf.
Kan ik juridische stappen tegen haar ondernemen om haar zo te dwingen deze foto te verwijderen?

M.v.g
M.

U vraagt in hoeverre u kunt dwingen de foto te verwijderen. Als een portret niet in opdracht is gemaakt, mag het in beginsel vrij gepubliceerd worden. Als u een 'redelijk belang' heeft om zich tegen publicatie van het portret te verzetten, zou dat een reden zijn om niet vrij te publiceren. Vaak gaat het dan om een privacy belang. In deze is het een afweging tussen uw persoonlijke belang en het belang van de vriendin die de foto niet weg wilt halen. Openbaarmaking (dus op facebook plaatsen) is toegestaan, tenzij u een redelijk belang heeft.

Wat is uw belang bij verwijdering van de foto? Staat u in een bezwaarlijke pose? Als het een foto van u is in een openbare ruimte, schat ik uw kansen niet hoog. Het enkele punt dat u een foto online onprettig vindt is onvoldoende.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag