Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste lezer, ik vraag het volgende namens mijn moeder.
Zij is 7-6-10 ziekgemeld en 21-7-10 geopereerd aan een hersentumor. 16-3-12 heeft zij een WIA aangevraagd maar deze werd pas 3-9-12 behandelt ivm een sanctie loondoorbetaling aan de werkgever. Mijn moeder wordt echter maar voor 28,06% afgekeurd en zo heeft zij geen recht op deze WIA uitkering. De enige optie die er was, was om met wederzijds goedvinden van werkgever en mijn moeder, haar arbeidscontract aan te passen. Haar contract wordt van 17 naar 12 uur verlaagd en voor de 5 verloren uren krijgt zij t/m 3-11-15 WW. Door de sollicitatieplicht die hoort bij deze uitkering werd mijn moeder dusdanig belast dat zij dit niet aankon en het UWV heeft verzocht haar WW uitkering te stoppen omdat zij niet aan deze inspanningsverplichting kon voldoen. Door het te lage werkaanbod op haar werk heeft ze in 2014 overigens nooit de 12 uur per week gewerkt. Ze werd voor minder ingeroosterd, dit gebeurde bij meer werknemers. Hierdoor heeft ze nooit de bedoelde uren kunnen maken en dus ook niet kunnen ervaren of zij dat aan zou kunnen (ik vermoed eigenlijk van niet).
Inmiddels is het 2015 en is zij begin dit jaar bestraald, hierdoor heeft zij zich 12-01-15 wederom moeten ziekmelden.
Nu heb ik 2 vragen ;
1) mijn moeder is gewoon niet meer in staat haar beroep uit te oefenen. Ze loopt nu weer bij een arbo arts etc. Reïntegreren lijkt geen haalbare optie. Zou zijn nu weer 2 jaar ziek moeten zijn om opnieuw een WIA aan te kunnen vragen of zou dit eerder kunnen gezien haar geschiedenis?
2) Ze heeft nooit de bedoelde 12 uur kunnen werken omdat zij niet werd ingeroosterd. Feitelijk heeft zij nu dus behoorlijk wat min-uren over 2014, maar hier kan zij niks aan doen. Kan haar werkgever dit alsnog bij haar in rekening brengen? Ze heeft al die tijd wel gewoon volledig (12 uur) betaald gekregen.

Je hebt een vraag op gebied van sociale zekerheid en een vraag op gebied van het arbeidsrecht.
Ik beantwoord alleen de eerste vraag.
Die is of je moeder weer opnieuw 104 weken ziek moet zijn voordat zij opnieuw een WIA-uitkering kan aan vragen.
Dat hoeft zij niet ERVANUITGAANDE dat de klachten/ beperkingen die zij nu heeft voortvloeien uit DEZELFDE oorzaak als in 2010-2012.
Ik raad je aan namens haar bij UWV schriftelijk te vragen om een AMBER-ophoging op grond van artikel 55 WIA.
Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag