Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste lezer,

Ik ben in de onderhandelingm et een autodealer. Ik ben daar afgelopen zondag gaan kijken (21-7-2013). Nu belde de dealer mij met de mededeling dat hij een probleempje heeft met de verkoop. De dealer zegt dat hij de auto ook aan een ander aangeboden heeft en daar een factuur voor gestuurd heeft.

Na het sturen van die factuur vertelde de klant dat ze de auto niet kon kopen en dus er van af zag. Dit was ongeveer rond 17-07-2013

De verkoper zei toen, tegen een aanbetaling kan ik de auto reserveren. Hierop heeft hij geen reactie gehad, tot gisteren. Hij keek gisteren (22-07-2013) op zijn bankrekening en zag dat er een aanbetaling gestort was.

Nu vraag ik mij af hoe dit opgelost moet worden. De andere klant heeft dus een factuur afgewezen maar wel een aanbetaling gedaan. Staat het dan vast dat de dealer de auto aan die persoon moet verkopen, of kan hij deze gewoon aan mij verkopen en de aanbetaling terugstorten?

Beste vraagsteller,
de andere klant heeft het aanbod afgewezen . Er is daarna geen ander aanbod geweest aan deze klant. Om die reden is de schakel verbroken en kan de autodealer de latere aanbetaling van de klant terug storten als onverschuldigde (aan) betaling, als hij dat wenst. Juridisch mag de dealer aan u verkopen, de vraag is echter of de eerste koper dit wel begrijpt en hier toch niet alsnog een zaak van maakt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mocht er een zaak komen, wat schat u in wat de kansen zijn dat zowel ik als de verkoper hier zonder kleer scheuren van af komen?


Beste,
als een aanbod bewijsbaar wordt afgewezen vervalt het, er ontstaat dan geen overeenkomst. En zelfs zou de verkoper liever aan een derde willen verkopen dan nog is er geen juridische plicht om hem te houden aan de eerste overeenkomst , echter verbreking hiervan kan precontractuele schending en een schadevergoedingsplicht met zich meebrengen.
Ik denk niet dat de koper hier een zaak van gaat maken, maar de verkoper moet wel nu stellig en zonder voorbehoud de aanbetaling terstond terugstorten met als reden onverplichte gedane aanbetaling/ onverschuldigde betaling.

Beoordeel dit antwoord:

aanvullend; er moet nog wel even aandacht besteed worden aan de optietermijn, de reservering. Hoe lang is een optierecht volgende algemene voorwaarden of bijzondere voorwaarden geldig?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De dealer heeft wel een aantal weken bedenk tijd opgegeven aan de andere klant. (die zijn nog niet om) en hij heeft een aanbetaling ontvangen. Het vreemde is alleen hij heeft ook om een bevestiging gevraagd of ze akkoord gaat met de aanbetaling, maar ineens stond het geld op zijn bank.
Omdat hij niks van de betaling afwist is hij verder gaan onderhandelen met mij.


Beste,
de eerste koper heeft te laat gereageerd om een beroep te doen op het optierecht, u daarentegen was eerder. Mijn antwoord van boven blijft dezelfde omdat het optierecht pas ingaat zodra koper een aanbetaling heeft gedaan, niet eerder.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oke maar gaat het dan pas in wanneer de dealer het ontvangen heeft of als de koper kan aantonen dat hij het geld eerder heeft overgemaakt.


het gaat in zodra de dealer de aanvaarding, dat wil in dit geval zeggen, de aanbetaling heeft ontvangen. De datum dus waarop de dealer hiermee bekend had kunnen zijn. wanneer het op zijn rekening is bijgeschreven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor je tijd en kennis!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag