Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste lezer, het volgende speelt ivm reorganisatie en aangemeld ontslag bij UWV. Er is mij ontslag aangeboden dmv een vaststellingsovereenkomst (VO) obv groen licht door vakb en OR. De kneep is dat ik in de ZW zit ivm knieproblemen, ik moet geopereerd worden maar de verwachting is dat binnen 6 mnd alles weer ok is!
In de VO wordt niet verwezen naar de beschermingsgronden, wel voldoen ze aan de afspraken van SP en de VO loopt via kantonrechter ipv aanm UWV. Ook is extra bijgevoegd dat 1e spoor geen optie is, hetzelfde geld voor 2de spoor binnen bedrijf en huren ze een reintegratiebureau in okv de wg. Op zich heb ik een goed gevoel, wil akkoord gaan ivm mooie vergoeding, volgen nog meerdere ontslagrondes + verzet en procedures levert geen winst op. Wat wel ontbreekt: geen woord mbt gezondh + ZW; is reintegratiebureau gelijk aan outplacementbureau en valt omscholing binnen re-integratie? Maar goed, de vragen die ik heb zijn: 1: in hoeverre blijf ik in de ZW of val ik in WW?; 2: heb ik via deze constructie recht op WW?; 3: in hoeverre is 't een probl dat 't loopt via kantonrechter ipv ontslagmelding via UWV?; Is 't wijs om hiermee akkoord te gaan na uw 1e indruk . Laatste punt: zijn er nog andere dingen waarop ik moet letten?

Mijn dank voor uw moeite en reactie. Ik wens u nog een prettige dag toe.

Mvg,

PD

Beste vraagsteller,

Een ontbinding via de kantonrechter gaat niet dmv een vaststellingsovereenkomst, maar door middel van het indienen van een verzoekschrift (en verweerschrift indien nodig) tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Arbeidsongeschiktheid speelt geen rol, althans de rechter hoeft niet te kijken naar de arbeidsongeschiktheid. Er is in die zin geen opzegverbod (zoals bij UWV) maar de rechter zal er wel rekening mee houden (reflexwerking van het opzegverbod bij ziekte).

Als het verzoekschrift is opgesteld en u bent het eens met de inhoud, zal de rechter veelal de ontbinding pro forma toewijzen.

U doet er echter niet verstandig aan om de ontbindingsdatum te (laten) bepalen voordat u weet op welke datum u weer aan de arbeidsmarkt kunt deelnemen. Bent u immers ziek, dan krijgt u ZW, maar die tijd wordt voor van de WW-duur afgetrokken.

Overigens zijn er tal van zaken om over te onderhandelen, zoals: afkoop vakantiedagen, hoogte van de vergoeding (hoger dan C=1?), terugbetaling studiekosten. lengte van betaald verlof zonder reintegratieverplichtingen etc etc.

U doet er goed aan om een arbeidsrechtjurist in te schakelen om u bij te staan op een aantal punten. Het sociaal plan en uw persoonlijke situatie moet goed bezien worden alvorens een gedegen advies te kunnen geven. Als u interesse hebt kunt u mij of een van de juristen op dit forum benaderen. Zij mijn site voor gegevens.




senior arbeidsrechtjurist

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste mevrouw Poldermand,

Mijn dank voor uw reactie en toelichting. Wat betreft de situatie rondom mijn gezondheid geeft HRM aan dat og niet in de ZW zit, maar arb ongeschikt is en inkomen ontvang ogv de verplichting loondoor-betaling door de wg. Wanneer de VO is getekend, het dienstverband is beeindigd en og nog niet is hersteld, zal een ZW van toepassing zijn en deze worden uitbetaald door het UWV. Bij herstel zal de ZW worden omgevat in een WW-uitkering door het UWV. Dat is hun kijk en verwachting maar de beslissing tot ZW of WW ligt bij het UWV.

Wat betreft de VO, wanneer deze is ondertekend is de opzet dat we gezamenlijk naar de kantonrechter gaan en alles afronden.

situatie mbt onderhandelingspunten:
-kantonrechterformule (C) = 1;
-recht op afronden lopende studie over het jaar '13/'14;
-geen terugbetalingsverplichting van gemaakte studiekosten,
-vanaf heden vrijgesteld van werk tot einde opzegtermijn 3 mnd
-betaling reintegratiebureau okv v/d 'wg-er'

Ik zie uit naar uw reactie en ik laat alles nog even bezinken.
Het vreet energie en er staat ook nog een gesprek gepland met de specialist. Geen ramp, maar aan de andere kant, het is een eenmalig aanbod vanuit de wg-er.

Werk ze en graag tot horens.

Mvg,

PD




Over het verloop van dit proces kunnen wij geen afspraken maken, simpelweg omdat het niet in onze macht ligt. UWV neemt hierin beslissingen onafhankelijk van werkgever of werknemer. De beschrijving van het traject na uitdiensttreding die ik in ons tweede gesprek heb gegeven en hierboven heb beschreven, is een beschrijving van het komende proces dat in handen ligt van UWV. Dit wordt dan ook nimmer vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.



Dat we in de vaststellingsovereenkomst in artikel F hebben opgenomen dat het ontslag geen verband houd met enig opzegverbod, in dit geval ziekte, maar is gelegen in bedrijfseconomische redenen is expliciet benoemd


Dank voor uw reactie. Als u vandaag vrijblijvend wilt overleggen dan kunt u mijn gegevens vinden op mijn site.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Dit (openbare) forum leent zich niet voor schriftelijk advies, vandaar mijn aanbod om elkaar te spreken. Ik heb nog wel wat tips.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag