Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste lezer,
dit is een concurrentie beding wat mij wordt voorgelegd door een detacheerder.
er is geen regio vastgelegd. Mijn eerste vraag: is het beding geldig?
Artikel 6. Concurrentiebeding
Het is werknemer niet toegestaan zonder schriftelijke toestemming van werkgever om gedurende een (1) jaar na beëindiging van het dienstverband (door welke oorzaak dan ook), bij de bedrijven waar werknemer gedurende het laatste jaar direct of indirect werkzaam is geweest, tegen vergoeding of omniet, direct of indirect werkzaamheden te verrichten die werkgever in haar dienstpakket heeft opgenomen, dan wel deze werkzaamheden direct of indirect voor derden of voor eigen rekening te verrichten of bij zodanige werkzaamheden op enigerlei wijze betrokken te zijn. Bij overtreding van dit beding is werknemer ten gunste van werkgever een direct opeisbare boete van € 10.000,00 per overtreding en € 500,00 voor iedere dag dat de overtreding voortduurt, onverminderd het recht van werkgever op volledige schadevergoeding”.

Mijn tweede vraag: als ik dit wil beperken, kan ik dat iets zeggen als: geen jaar maar een half jaar, alleen deze functie en alleen deze afdeling van het bedrijf? is dat een redelijke beperking?

Mijn derde vraag: wat is een redelijke vergoeding tov een salaris?

In dit geval is het niet nodig om een regio vast te leggen omdat het beding beperkt is tot de bedrijven waar u tijdens het laatste jaar van het dienstverband gewerkt heeft. Het beding is naar mijn mening geldig met name bij een detacheerder is er een groot belang om te voorkomen dat een werknemer in dienst treed bij de klant om op die manier de fee van de detacheerder te ontduiken.

U mag alles voorstellen want u zit nog in de fase van onderhandelen over de voorwaarden.

Als u het concurrentiebeding overtreed kunt u altijd proberen via de rechter om matiging van de boete te krijgen. De boete die nu wordt opgelegd is niet ongebruikelijk om werknemer schrik aan te jagen.

Beoordeel dit antwoord:



Dit is feitelijk een relatiebeding, geen concurrentiebeding; dit is niet wettelijk geregeld. Matigen van het beding/de boete achteraf is dan ook veel lastiger dan bij een concurrentiebeding.

Ik raad u dan ook aan om te onderhandelen over de duur van het beding en de boete.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag