Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste lezer,
Deze vraag stel ik uit naam van een Australische collega, die helaas niet de Nederlandse taal machtig is. Vanaf hier beschreven als 'persoon x'

WAT?
Persoon X is recentelijk bij verstek veroordeeld voor:
'wederspannigheid terwijl het misdrijf of de daarmede gepaard gaande feitelijkheden enig lichamelijk letsel ten gevolge hebben'
'overtreding van het bepaalde in artikel 447e Wetboek van Strafrecht, juncto artikel 2 van de WID'

GEVOLG?
Met als gevolg zowel een geldboete voor beide feiten, alsmede een vordering van de benadeelde partij (agent in burger).

WANNEER?
Het incident waarvoor persoon X is veroordeeld deed zich twee jaar geleden voor.
Persoon X was afwezig gedurende de rechtszaak omdat hij voor zaken een geruime tijd (8-9 maanden) in Duitsland en Zuid Afrika verbleef.

INCIDENT:
Vooraf;
Op een treinreis van Amsterdam naar Alkmaar was Persoon X niet in staat een geldig vervoersbewijs te tonen. Ondanks een uitleg werd Persoon X verzocht de trein te verlaten. Hieraan gehoor te hebben gegeven ging Persoon X op het station op zoek naar een kaartverkoopautomaat. Persoon X is door de dienstdoende conducteurs verzocht bij hun te blijven, hieraan werd door Persoon X geen gehoor gegeven.

Incident;
Vervolgens kwam er een agent in burger (niet herkenbaar) voor Persoon X staan, welke hem verzocht zijn identiteitsbewijs te tonen. Persoon X weigerde zijn identiteitsbewijs te tonen omdat de agent in burger niet herkenbaar was als zijnde agent. De agent in burger vertoonde hierop vervolgens zijn badge, maar Persoon X (niet van Nederlandse komaf) herkende de badge niet als legitiem waarop hij nog steeds niet zijn identiteitsbewijs toonde.

Hierop werd Persoon X met geweld door de agent in burger en twee trein conducteurs naar de grond gewerkt en werden hem handboeien om gedaan. Gedurende dit gehele proces (vanaf het verlaten van de trein) had Persoon X in elke hand een zware weekendtas en nog een tas over zijn schouder. Op geen enkel moment is hem duidelijk gemaakt dat hij in hechtenis werd genomen of gearresteerd werd. Hij is niet op zijn rechten gewezen, maar werkte wel mee aan de arrestatie/hechtenis.

Vervolg;
Vervolgens werd Persoon X (na eerst een paar uur in de cel op Amsterdam Centraal te hebben doorgebracht) naar de Bijlmer Gevangenis gebracht. Op welke basis was nog steeds onduidelijk. Pas in het middaguur van de volgende dag kreeg Persoon X toegang tot een advocaat (helaas naam onbekend), welke al snel concludeerde dat er geen enkele reden was waarom hij in de Bijlmer gevangenis zat.

WAAROM?
Aangezien Persoon X bij verstek veroordeeld is, zou hij graag in hoger beroep willen gaan. Voordat hij tot deze stap over gaat zou hij graag uw mening horen over de mogelijkheden en mogelijke gevolgen. Voor de duidelijkheid, de door de agent in burger opgelopen schade (79,95 in materiƫle schade en 125,00 in immateriƫle schade) is volgens Persoon X nergens op gebaseerd omdat hij ten alle tijde meewerkte. Indien het verzoek om vrijwillig mee te gaan naar het bureau was gekomen, had hij dit natuurlijk ook gedaan. Maar ook toen dit met zwaar geweld ging, heeft hij zich niet verzet.

Betreft het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs, erkent Persoon X schuld (met verzachtende omstandigheden). Betreft de wederspannigheid heeft hij geen flauw idee waar dit feit op gebaseerd is.

i.v.m. een opkomende deadline (komende dinsdag is de 14e dag na het verkrijgen van de rechtszaak documenten, oftewel de laatste dag om beroep aan te tekenen) wordt een spoedige reactie zeer op prijs gesteld.

Bij voorbaat vriendelijk bedankt!

Allereerst beschrijft u de feiten van een kant. De andere kant staat in het dossier. Dat dossier is alleen in te zien door een advocaat als deze zich stelt. Uw kennis kan zelf ook het dossier opvragen. In dat geval is het wijsheid om in elk geval appel aan te tekenen en ondertussen het dossier op te vragen. Mocht het appel niet zinvol blijken dan kan uw kennis altijd nog het appel intrekken. Over de wederspannigheid kan ik niks zeggen nu uw relaas daarvoor te weinig biedt. Men mag zich in elk geval niet de andere kant op bewegen dan de richting waarin de politie wil. Als uw kennis bijstand van een advocaat wil on de zaak goed te beoordelen en uw kennis bij te staan dan kan dat. Voor meer informatie kunt u mij rechtstreeks mailen via de direct contact optie. Hoger beroep aantekenen doet uw kennis echter in persoon bij de rechtbank die het vonnis heeft gewezen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag