Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste juristen,
Mijn ex-vriend en ik zijn uit elkaar (alleen samenwonend) en hebben een dochtertje waarover we beiden gezag hebben. Mijn ex-vriend vertrekt naar het buitenland, maar we houden beiden het gezag. Wel hebben we samen besloten dat ik in staat moet zijn om alle ouderlijke beslissingen te kunnen nemen (bijv. medisch of met school) en vrij met haar moet kunnen reizen zonder dat hij daar een verklaring voor moet tekenen (dat laatste is dan lastig aangezien hij in het buitenland verblijft). Is het mogelijk om dit allemaal in een ouderschapsplan op te nemen en is dit dan ook rechtsgeldig?
Alvast bedankt

Ik meen dat dit niet per se voldoende is omdat sommige instanties echt de toestemming van beide ouders nodig hebben. Misschien een notariele akte waarin toestemming wordt gegeven. Ik geloof niet dat een ouderschapsplan direct derden kan binden. Ik ben benieuwd naar de overige juristen op dit forum.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb navraag gedaan bij de notaris, maar daar waren ze niet bekend met een dergelijke verklaring/akte. Zij zeiden ook dat een ouderschapsplan inderdaad niet bindend is voor derden. Een andere optie, wat ik al vaker ben tegengekomen en wat zij ook noemden, is een verzoek voor eenhoofdig gezag. Alleen wil mijn ex-vriend daar nu niet aan meewerken. Is het makkelijker als ik zelf zo'n verzoek doe als hij naar het buitenland is? En kan de rechter alleen zo'n verzoek behandelen als beide ouders aanwezig zijn of kan ik dat ook alleen?


Ja dat kunt u aan de rechter verzoeken, daarvoor moet u een advocaat inschakelen. Bij de notaris bedoel ik gewoon dat u een verklaring aflegt en dat de verklaring notarieel wordt opgemaakt zodat u een "bewijs" hebt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag