Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste juristen. Ik week als verloskundige. Eind 2011 ben ik mijn baan als maat binnen een maatschap kwijtgeraakt. Bij aanvang heb ik een contract getekend met een concurrentiebeding voor 5 jaar na ontbinding van het contract en binnen een straal van 15 km op straffe van 25.000 euro plus 500 euro per dag extra na ontdekking. Van verschillende mensen heb ik gehoord dat dit niet rechtsgeldig is, onder andere omdat het een vrij beroep betreft. Ik zou graag een praktijk willen gaan opzetten nu 3 jaar na dato, maar ik durf niet zo goed. Is het beding rechtsgeldig? En zo ja, hoeveel zou aanvechten mij gaan kosten grof gezegd? Alvast bedankt.

Het concurrentiebeding bij zelfstandigen werkt anders dan in het arbeidsrecht.

Wat in principe telt is hetgeen de maten hebben afgesproken: afspraak is afspraak.

Maar daarnaast kunnen er ook rechtsgevolgen die “naar de aard van de overeenkomst, uit de wet, de gewoonte of de eisen van redelijkheid en billijkheid voortvloeien”.
In uw geval zie ik vooralsnog weinig aanleiding om te mogen afwijken van de gemaakte afspraken. De termijn is weliswaar lang, maar de afgesproken regio is maar klein. Er zijn dus voldoende mogelijkheden voor u om toch te kunnen werken, zowel in loondienst als via een eigen bedrijf.

Alleen in zeer bijzondere omstandigheden zou aanvechten kunnen lukken. Zie bijvoorbeeld http://uitspraken.rechtspraak.nl/#ljn/BW4405.

Beoordeel dit antwoord:

Alleen in zeer bijzondere omstandigheden zou aanvechten kunnen lukken. Zie bijvoorbeeld http://uitspraken.rechtspraak.nl/#ljn/BW4405.

Is er misschien sprake van bijzondere omstandigheden op grond waarvan het aangaan van het gesprek met de maatschap zinvol kan zijn?
Vanwege uw privacy is het misschien beter om even rechtstreeks contact op te nemen voor overleg in plaats van die omstandigheden hier omschrijven.

Beoordeel dit antwoord:

Uitgangspunt bij het aangaan van een concurrentiebeding binnen een maatschap, niet zijnde een werknemer, is de vrijheid van contracteren. Oftewel, een dergelijk beding mag worden gesloten tussen maten onderling (is dus rechtsgeldig) en daar kunnen zij elkaar in beginsel ook aan houden en elkaar op aanspreken.

Het beding moet echter wel redelijk zijn en u niet het brood uit de mond stoten. Dit betekent dat bij de beoordeling van het beding getoetst moet worden voor welke periode deze is aangegaan, is deze periode redelijk, binnen welke straal mag u niet concurreren, op wiens initiatief hebt u de maatschap verlaten, bent u kostwinner enz.

Deze aspecten moeten in uw individuele geval worden gewogen, waarna eventueel het gesprek kan worden aangegaan met de oude maatschap danwel de stap naar de rechter kan worden gemaakt. Desgewenst kan ik na een vrijblijvend kennismakingsgesprek een offerte voor u maken.

NB: In uw geval is er wel de mogelijkheid om buiten de straal van 15 kilometer actief te worden.

Ik hoop u hiermee op weg te hebben geholpen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het advies. Een kanttekening is dat de straal van 15 km geldt vanaf de gemeente grens. Helaas niet vanaf de praktijk. Het gaat dus om een heel specifiek gebied waar ik mij zou willen vestigen. Anders zou ik net zo goed in het zuiden van het land kunnen gaan zitten.


Wat u aangeeft over de gemeentegrens, doet mij nog niet van standpunt veranderen. Zonder meer informatie van en overleg met u is echt niet te beoordelen of u enige kans van slagen hebt. U kunt vrijblijvend contact met me opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Ik deel de mening van mevrouw Doomernik dat het op grond van de informatie die u nu verstrekt niet te beoordelen is of het beding al dan niet redelijk is. Dat is namelijk zo sterk afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw geval dat een nader onderzoek nodig is. Als u wilt kunt u geheel vrijblijvend met mij contact opnemen om te kijken of er een redelijke kans van slagen is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag