Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste Jurist,

In 2009 heeft een hovenier onze tuin aangelegd bij onze nieuwbouwwoning en deze factuur is netjes betaald. Kort daarna heeft dezelfde hovenier een tuindeur verplaats en heeft daar nooit een factuur voor verstuurd. U zult begrijpen dat wij in die tijd zoveel facturen hebben ontvangen dat het ons ook ontgaan is. Echter enkele weken geleden, dus 4 jaar later, kregen wij via de post een verassing (rekening) toegestuurd. Moeten wij 4 jaar na dato en door een administratieve mismanagement deze factuur alsnog betalen? Ik hoor graag van u.

Als ik het goed begrijp dan erkent u dat er geen rekening is gestuurd voor het verplaatsen van de tuindeur. In dat geval moet u de rekening betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste vraagsteller,
de vordering is nog niet verjaard. In principe moet u gewoon betalen voor deze dienstverlening.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb ondertussen op het internet gezocht en heb daar gevonden dat wanneer er een consument/ bedrijf relatie is de rekening na twee jaar verjaard is? Wie heeft er nu gelijk?


Beste,
deze termijn gaat om verjaring van vorderingen uit de Kooptitel van Boek 7. De hovenier heeft u niets verkocht maar een dienst verleent.
zie ook : http://www.consuwijzer.nl/thema/verjaring

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique,

Je zult mijn verwarring begrijpen. Op een anders site, Jurifoon staat:

Verjaring bij contractuele vorderingen: 5 jaar
Naast de algemene verjaringstermijn heeft de wet voor een aantal rechtsvorderingen de verjaringstermijn ingekort naar vijf jaar. Een vordering die uit een overeenkomst voortvloeit (een geldvordering of een huurvordering) verjaart na vijf jaar. Vijf jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden, kan betaling dus niet meer worden afgedwongen.

Verjaring bij consumentenkoop: 2 jaar
Is er sprake van een consumentenkoop, dat wil zeggen een overeenkomst waarbij de koper een particulier is en de verkoper handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf, geldt er zelfs een verjaringstermijn van twee jaren. Na twee jaar kan de verkoper dan ook geen betaling meer afdwingen.

??


Wat "koop"is wordt omschreven in Boek 7BW artikel 1
Artikel 1

Koop is de overeenkomst waarbij de een zich verbindt een zaak te geven en de ander om daarvoor een prijs in geld te betalen.

Een dienst leveren wordt gedaan uit opdracht of aanneming, niet koop. Overigens kan het soms wel gecombineerd worden, maar dat is in uw geval niet zo.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag