Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste Jurist,

Een aantal maanden geleden ben ik verhuisd uit een huis via een makelaar. De makelaar heeft alles geregeld, van het huurcontact tot problemen etc. Ook hebben we hen bemiddelingskosten betaald, en aan hen de borg betaald die bedoeld was voor de huisbaas; waarnaar ook de huur ging. Nu heb ik na een jaar (moest er een jaar wonen) mijn huur opgezegd omdat ik een nieuwe woning had. Vervolgens heb ik een verhuurdersverklaring door hun laten ondertekenen dat ik daar dus fatsoenlijk gewoond heb en altijd op tijd mijn huur betaald heb.

Echter stond er in het huurcontract niks over de voorwaarden van de borg. Nu hebben ze mondelings toegezegd dat we gegarandeerd de borg terug kregen en heb ik dus een verhuurdersverklaring gekregen dat ik het goed heb gedaan.

We hebben de borg nog steeds niet terug. Ze zeiden dat ze 3 maanden hiervoor de tijd hadden. Ik wist dat dit niet waar was. ze moeten het gewoon gelijk teruggeven. Ook stonden nergens voorwaarden hierover.

Daarnaast hebben ze tegen mijn ouders gelogen dat ik voorwaarden over de borg heb ondertekend.

Wel hebben we ze dus maar 3 maand de tijd gegeven. Nog steeds niks. Inmiddels is er een aangetekende brief naar de huisbaas verstuurd en deze gaat hier ook niet op in.

Mijn ouders zijn vandaag persoonlijk langs het makelaarsbureau geweest om het hier over te hebben en dat ze het van de makelaar terug wilden en zij het maar moesten regelen met de huisbaas. Ze werkten natuurlijk niet mee. We hebben een telefoonnummer van de huisbaas gekregen die altijd in gesprek is en via e-mail regeert deze ook niet.

Wat is nu de beste stap om te ondernemen? via een incassobureau zitten er ook zo veel voorwaarden aan dat het best ingewikkeld wordt. Is dit een goede stap?

Ik vind het zo oneerlijk dat het zo moeilijk gaat. Het gaat toch om minstens €550 euro..

hopelijk kan er een advies gegeven worden.

Beste vraagsteller,
zijn die drie maanden al voorbij? Want vaak wordt de borg pas terugbetaald als de afrekening van nutsbedrijven bekend is. Duurt het terugbetalen te lang dan is er sprake van een wanprestatie van niet nakomen van de terugbetalingsplicht uit borg. Hierdoor mag u wettelijk rente gaan heffen als schadepost.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De drie maanden zijn inderdaad al voorbij




Tenzij iets anders is geregeld, of er bijv. verrekend mag worden met schade die nog niet vaststaat, is de borg direct opeisbaar.

Een deurwaarder of jurist inschakelen is niet ingewikkeld. En een brief van hen (naar zowel verhuurder als bemiddelaar) is vaak afdoende. Anders is een simpele kantonrechtersprocedure te volgen.

U kunt hiervoor vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere huurrechtjuristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag