Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste heer/ mevrouw,

Ik heb een aantal vragen over mijn rechten als verhuurder van een eigen woonhuis.
Voor het werk van mijn man zijn wij in maart 2012 voor vier jaar vertrokken naar het buitenland.
Ons woonhuis in Nederland hebben we verhuurd, via een bedrijf wat vastgoed verhuurd.
Nu hebben we te maken met huurders die met regelmaat te laat zijn met het betalen van de huur.
Ze hebben op 29 april 2013 3 maanden huur tegelijk betaald. Verhuurders waren toen, op 2 dagen na, 3 maanden te laat met betalen. Aangezien verhuurders bijna iedere maand te laat betalen is er, na verschillende aanmaningen, een incassobureau ingeschakeld.
Ik heb begrepen dat je als verhuurder, na een betalingsachterstand van 3 maanden, het recht hebt om via de rechter de huurovereenkomst te ontbinden. Aangezien de huurders net binnen de termijn van 3 maanden betaald hadden, hadden we hier geen recht meer op. Wel heeft het incassobureau de huurder een contractuele boete opgelegd van 60 euro per dag. Aangezien de huurders deze boete niet betaalden is dit voorgelegd in een hoorzitting. De rechter heeft de boete afgewezen en besloten dat de huurders geen boete hoeven te betalen. Ook in een hoger beroep is de boete afgewezen.
Nu zijn we 2 maanden verder en hebben de huurders de huur voor juli weer niet op tijd betaald. In het contract staat dat ze de huur voor de 1e van de maand moeten betalen. Huurders geven in een email aan dat ze de laatste maanden flinke wind tegen hebben gehad.
Daarnaast staat er in het huurcontract dat huurders de tuin moeten onderhouden, wat niet gebeurt en is er al herhaaldelijk gevraagd om een rekening van het schoorsteenvegen, maar ook dit hebben ze nog niet laten doen.
Ik voel me als verhuurder echt met mijn rug tegen de spreekwoordelijke muur staan. Ik zou heel graag mijn rechten als verhuurder willen weten.
Bijvoorbeeld:
* Wat is een reële (wettelijk bepaalde) boete die je op kunt leggen bij iedere dag te laat betalen bij een huurprijs van 1050 euro per maand?
* Wat kunnen we doen om de huurders de tuin te laten snoeien?
Kun je hier de waarborgsom voor gebruiken en zijn huurders dan verplicht om deze waarborgsom aan te vullen?
* Zijn de huurders wettelijk verplicht om renteverlies te betalen bij huurachterstand?
* In het contract staat dat de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt voortgezet, echter maximaal tot 31 maart 2016, omdat verhuurders dan terug keren uit het buitenland. Zijn we er ook zeker van dat huurders dan uit ons huis gaan, of hebben zij dan nog rechten om er langer te blijven.



Zo te lezen is het een slecht huurcontract en maakt ook het incassobureau/deurwaarder er een potje van in de procedures en qua aanschrijven en in gebreke stellen huurders (in diverse opzichten: qua niet/te laat betalen, qua structureel te laat betalen, qua op die gronden ontbinden, qua onderhoud tuin etc.). Veel meer kan ik niet aangeven zonder nader overleg met u over allerlei aspecten en zonder inzien van alle stukken. Pas dan kan m.i. goed beoordeeld worden wat u richting huurders / opsteller overeenkomst / incassobureau etc. wel of niet kunt ondernemen.

U kunt voor hulp/meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere huurrechtjuristen hier, bijv. via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Bij te laat betalen is de wettelijke rente verschuldigd over de termijn dat er te laat wordt betaald.

met success ontruiming & einde huur vorderen kan inderdaad als er een huurachterstand is van 3 of meer maanden. Betaling afdwingen kan al bij een kortere huurachterstand.

Niet bijhouden tuin etc. zal niet snel voldoende zijn om op grond van slecht huurderschap de huurovereenkomst te kunnen eindigen.

U kunt er NIET zeker van zijn dat de huurders daadwerkelijk de woning uitgaan. Dat u tegen het einde van de overeengekomen huurperiode de woning zelf nodig heeft is wel van betekenis. Dit is één van de weinige gronden op basis waarvan een rechter - na een belangenafweging - een verzoek tot definitief doen eindigen huurovereenkomst & ontruiming toe kan wijzen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag