Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

•1 kwartaal bevat 520 uur.
•Meer uren dan 520 worden als overuren uitbetaald.
•Volgens onze arbeidsovereenkomst worden de vrije feestdagen door werkgever betaald, volgens werkgever gebeurd dit ook. We mogen echter geen uren schrijven op een feestdag.
•Op het moment dat er op een feestdag geen uren mogen worden geschreven dan bevat het kwartaal (bij bv 2 feestdagen) nog maar 504 uur i.p.v. 520 uur. Er zullen dan eerst 16 overuren moeten worden gemaakt voordat de overuren worden uitbetaald
•Volgens ons en de O.R. van werkgever worden de feestdagen dus betaald met de door de werknemer opgebouwde overuren.
Onderstaand voorbeeld laat zien dat de werkgever manier leidt tot een onlogische situatie en dat een operator het vrij zijn op een feestdag eerst moet aanvullen tot 520 uur met zijn overuren.

Volgens werkgever : De operators mogen geen uren voor kerst schrijven

operator A mag 504 uur schrijven en krijgt 1 maandsalaris betaald.
operator B mag 520 uur schrijven en krijgt 1 maandsalaris betaald.

Volgens ons : De operators mogen 16 uur schrijven voor de kerstdagen.

Operator A mag 520 uur schrijven en krijgt 1 maandsalaris betaald.
Operator B mag 536 uur schrijven en krijgt 1 maandsalaris + 16 overuren betaald.

•Situatie voorgelegd aan werkgever manager. Deze stelt : Je bent vrij geweest, je hebt een volledig maand salaris ontvangen en je hebt geen snipperdagen ingeleverd.

Het argument dat we wel overuren moeten inleveren : Hierop krijgen we geen reactie maar worden we doorverwezen naar personeelszaken.

•Situatie voorgelegd aan personeelszaken. Deze stelt : Je bent vrij geweest, je hebt een volledig maand salaris ontvangen en je hebt geen snipperdagen ingeleverd.

Het argument dat we wel overuren moeten inleveren : Dit wordt ontkend, Op voorbeelden krijgen we geen reactie maar worden we doorverwezen naar de O.R.

•Situatie voorgelegd aan de O.R. : Deze geeft ons unaniem gelijk en gaat in gesprek met werkgever management.

•Management van werkgever geeft aan achter standpunt van personeelszaken te staan en geeft aan hier niet van af te wijken.

•O.R. betuigt spijt aan ons en wenst ze verder veel succes.

•Inmiddels hebben wij in het tweede kwartaal 2013 wederom 32 overuren per persoon ingeleverd om de feestdagen te compenseren.

Wat rest ons nog?

in afwachting op een reactie.
Alvast bedankt.

De OR heeft altijd de mogelijkheid om een juridisch deskundige in te schakelen om een goed advies te krijgen. Laat de OR dit uitzoeken want het staat in de Wet op de Ondernemingsraden.
Natuurlijk kan de hele groep werknemers ook zelf een jurist inschakelen om de kwestie uit te laten zoeken en in overleg te gaan met de werkgever. Als dat niet slaagt kan een jurist de kwestie aan de rechter voorleggen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag