Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beginnend modelabel neemt sieraden bij mij af met een door mij ontworpen logo. Enige weken later is logo gebruikt voor huisstijl, labels, bedrukte schoenen en T-shirts, . etc. zonder overleg/toestemming. Men ging ervan uit dat het een one package deal was. Inbreuk wordt toegegeven.Niet bereid tot akte van overdracht (E 400,--); men wil liever nieuw logo laten maken. Heb datum gevraagd voor staken en gestaakt houden van de produkten (wil nog niet zo ver gaan dat ze vernietigd moeten worden).
Maar: hoe zit het met de door mij vervaardigde (en door klant betaalde) sieraden met logo? Moet deze verkoop ook gestaakt c.q. vernietigd worden?

Beste vraagsteller,
er is communicatiefout tussen partijen, dat is duidelijk.
De vraag is nu of u op gerechtvaardigde gronden mocht verwachten dat deze opdrachtgever de sieraden met logo heeft besteld en niets anders. Dit hangt af van wat partijen over en weer naar elkaar toe hebben verklaard , de inhoud van de overeenkomst en welke interpretatie ze daaraan mochten geven.

De vraag is natuurlijk wie de schade draagt of zou moeten dragen voor de ontwerpkosten van logo 1 als dit logo straks niet meer gewenst is, ik neem aan dat u on die reden ook de vraag heeft gesteld? Het verweer van de opdrachtgever zal luiden dat hij niets heeft aan logo 1 als hij de overige producten niet daar ook van wil voorzien.

Echter vraag ik me ook af waarom u uw contractpartij niet gewoon houdt aan doe 400 euro extra. Wat hopen zij te verwachten als straks een tweede logo moet worden ontworpen. De prijs zal dan toch ongeveer gelijk zijn aan wat u nu vraagt + die 400 Euro?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dag Monique,

Dank voor het absurd snelle antwoord en dat op zaterdag avond!
Misschien heb ik me niet goed uitgedrukt (wilde het ook summier houden).
Schade ontwerpkosten zijn voor mij nihil. Het was een spontane oprisping.
De reden dat ik de vraag heb gesteld is dat het mij zeer "vreemd" lijkt dat de sieraden aan mij betaald, nu ook vernietigd moeten worden.
Heb me (natuurlijk) ingelezen over IE maar dit is zon specifieke situatie, die kon ik niet vinden.

Tja, Penny foolish, pound wise. Ik snap er ook he-le-maal niets van. Want ik weet (zie de fotos op FB) dat er een behoorlijke voorraad is met produkten met neem ik aan inherent hoge verkoopwaarde.
Het is dus dubbel: inkoop moet vernietigd worden en er moet opnieuw ingekocht worden.
Denk dat het trots en koppigheid is.

Anyway, er wordt niet gereageerd op mijn recente mails waarbij ik een termijn gevraagd heb voor het staken en gestaakt houden van de produkten. Ik wil een rappel doen en alle produkten omschrijven, maar weet niet of mijn sieraden daarbij horen of niet.
Denk dat men nog niet helemaal door heeft wat er precies speelt. In die zin wel inbreuk en een nieuw logo, maar niet dat voorraad niet meer verkocht mag worden........


Beste vraagsteller,
bij vernietiging spelen de tegenprestaties ook een rol. De sieraden moeten vernietigd worden althans mogen niet op de markt gebracht worden, en uw schade moet gecompenseerd. Maakt niet uit of die schade in werkelijkheid nihil is, de wet koppelt de schade fictief aan de onrechtmatige gedraging. Maar als deze klant terugkomt zou ik twee keer nadenken over het nemen van juridische stappen tenzij u natuurlijk van mening bent dat uw logo elders meer op kan brengen en u het logo wil reserveren voor toekomstige opdrachtgevers. ik heb u ook nog persoonlijk een mail gestuurd, met vriendelijke groet, mr. M. Martens- Ferwerda

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag