Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beëindigingsovereenkomst: Mijn vriend zou in december 12,5 jaar in dienst bij een tegelzetbedrijf. Vandaag te horen gekregen dat er geen werk meer is en heeft een beëindigingsovereenkomst gekregen en advies de ww in te gaan. In het beëindegingsovereenkomst wordt o.a. gezet:
De werkgever neemt het initiatief om het dienstverband met de werknemer te beëindigen. Voor dit intiatief is geen dringende reden zoals bedoeld in Artikel 7:678BW. De werkgever wil het dienstverband beëindigen met de werknemer om bedrijfseconomische redenen.
De arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden op 06-09-2013. Dan wordt er geschreven dat de werkgever tot deze datum loon betaald en de werknemer vakantiegeld en rechten opbouwt. de werkgever stelt op die datum een financiële eindafrekening op van dienstverband en hierna hebben de werkgever en werknemer niet van elkaar te vorderen. zij verlenen elkaar finale kwijting.

Mijn vragen:
Is het verstandig om hiermee akkoord te gaan?
Wat zijn zijn rechten?
Komt mijn vriend dan in de WW?
Welke eventuele volgende stappen moeten we ondernemen?

Graag krijg ik hier advies over.

Geachte vragensteller,

Uw vriend kan met de beëindigingsovereenkomst akkoord gaan, maar ik adviseer u om de beëindigingsovereenkomst door iemand te laten beoordelen die hier ervaring in heeft.

Ik zal in het kort ingaan op uw andere gestelde vragen:
Wanneer zijn werkgever het dienstverband wegens bedrijfseconomische redenen wil beëindigen, dan kan hij ook een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. Dat is veiliger voor uw vriend, omdat uw vriend dan de mogelijkheid heeft hiertegen in bezwaar te gaan. Mocht het UWV tot het verlenen van de ontslagvergunning overgaan, dan voorzie ik niet snel problemen dat uw vriend niet in aanmerking zou kunnen komen voor een WW-uitkering.

Let bij de beëindigingsovereenkomst altijd op de geldende opzegtermijn. Er zal ten eerste in de CAO gekeken moeten worden, als deze van toepassing is verklaard, wat de opzegtermijn is bij een dienstverband van 12,5 jaar. Zo niet, dan geldt gewoon de wettelijke regeling. Dit in verband met de eventuele toekenning van de WW-uitkering en de ingangsdatum daarvan.

Uw vriend krijgt niet automatisch een WW-uitkering na beëindiging van het dienstverband. Bij een verleende ontslagvergunning krijgt men vaak wel een WW-uitkering. Het UWV onderzoekt namelijk bij de beëindiging van een dienstverband of er sprake is van verwijtbare werkloosheid. Dit kan ertoe leiden dat uw vriend niet in aanmerking komt voor een WW-uitkering, wanneer hij verwijtbaar werkloos wordt geacht door het UWV. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn, wanneer hij akkoord gaat met het beëindigen van het dienstverband. Dit beoordeelt het UWV, waar ik verder geen toezegging over kan doen.

Omtrent het bovenstaande en mijn niet-ervaring in het beoordelen van beëindigingsovereenkomsten, adviseer ik u om iemand van deze website te benaderen, dan wel via het juridisch loket naar een gespecialiseerde jurist dan wel advocaat te stappen. Deze persoon kan voor u de overeenkomst beoordelen. Naar aanleiding van dat advies kunt u vervolgstappen ondernemen. Hierbij kunt u denken aan het wel ondertekenen van de overeenkomst, dan wel het niet ondertekenen en de werkgever verzoeken om een ontslagvergunning bij het UWV aan te vragen, om hiertegen vervolgens bezwaar aan te tekenen.

Vertrouwende erop uw vragen hiermee te hebben beantwoord.

Beoordeel dit antwoord:



bovenstaande antwoord is niet volledig/niet correct. Bijvoorbeeld: het is lang niet altijd beter het via het UWV te laten verlopen. Ook is normaliter bij een beëindigingsovereenkomst juist wel sprake van bescherming van WW-rechten.
Uw vriend kan inderdaad beter een ervaren arbeidsrechtjurist inschakelen.

U kunt voor hulp/meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb nog een aantal aanvullende vragen:
Wat gebeurd er als de werkgever zich failliet laat verklaren?
Is het verstandig met zijn 3-en rond de tafel te zitten met werknemer voor onderhandeling over ontslagvergoeding? Sta je met zijn 3-en sterker?
Hoe lang kan het gaan duren als er een ontslagprocedure via het uwv wordt aangevraagd door werkgever?
Kost het de werkgever extra geld om een ontslagprocedure aan te vragen via het uwv?
Klopt het dat het in de bouw juist niet gebruikelijk is om te onderhandelen over een ontslagvergoeding?
Is een ontslagvergoeding mogelijk aan te vechten via de rechter door de werknemers zelf?
De werknemers hebben alle 3 geen contract op papier. Werkgever gaf aan nadat hier om gevraagt is, dat hij niet van de contract en formulieren is. Kan dit problemen gaan geven?




Als de werkgever failliet gaat neemt het UWV de verplichtingen over met terugwerkende kracht tot 13 weken. Daarna krijgt men een uitkering (als men aan de voorwaarden voldoet qua arbeidsverleden zoals uw vriend). Een ontslagvergoeding krijgt men dan echter niet.
Dat er geen schriftelijke overeenkomst is, is niet erg. En verder: de antwoorden op de meeste vragen zijn niet goed te geven zonder nader overleg.
Uw vriend zal toch echt voor hulp/meer informatie vrijblijvend rechtstreeks contact op moeten nemen via de link onder dit antwoord die u ziet als u hebt ingelogd.


Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag