Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Als ik op een rommelmarkt, kringloopwinkel etc. (oude) negatieven, dia's of foto's koop, mag ik die dan digitaal (bijv. op Flickr, website etc.) publiceren?

Dag,
dat hangt van de inhoud van het materiaal af en hoe het bij de kringloop terecht is gekomen.
In ieder geval kan het zijn dat u inbreuk maakt op het persoonlijkheidsrecht van een persoon als deze goed in beeld is , maar misschien ook op de exploitatierechten. Om uitsluitsel te kunnen geven is meer informatie nodig.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank zover. Hoe het materiaal bij een kringloopwinkel terecht komt is voor mij als koper niet vast te stellen. In de serie waarvan ik op dit moment een aantal dia's heb gedigitaliseerd betreft het (volgens mij) vakantiefoto's. Van alles wat: mensen, natuur, stadsgezichten...Is dit voldoende info om uitsluitsel te kunnen geven?


Geachte heer, mevrouw,

In principe mag slechts de maker van een werk (de fotograaf in dit geval) het werk openbaar maken en verveelvoudigen. Wanneer u - zonder toestemming van de maker - de foto's op internet zet schendt u het auteursrecht van de fotograaf. Dit is de hoofdregel en een juridisch antwoord op uw vraag. U kunt zich natuurlijk afvragen wat de kans is dat fotograaf zijn foto's tegenkomt op het internet en vervolgens zijn rechten inroept tegen u. Die afweging is aan u.

Hoe het materiaal bij de kringloopwinkel terecht is gekomen lijkt mij niet relevant. Het recht om het werk openbaar te maken raakt immers nooit uitgeput. Ook al zouden de foto's met toestemming van de fotograaf op de markt terecht zijn gekomen.

Indien een persoon in beeld is kan dat een inbreuk op het portretrecht van deze persoon opleveren. De geportreteerde kan zich verzetten tegen de publicatie indien hij hier een redelijk belang bij heeft. Indien de geportreteerde bijvoorbeeld naakt in beeld is kunt u er van uitgaan dat hij/zij een redelijk belang heeft bij niet-publicatie.

Tot slot speelt het persoonlijkheidsrecht vermoedelijk geen rol. Slechts indien de fotograaf zijn exploitatierechten (het recht om openbaar te maken en te verveelvoudigen) heeft overgedragen zou hij/zij - onder bijzondere omstandigheden - aanspraak kunnen maken op zijn persoonlijkheidsrechten. Let wel, de geschiedenis van de foto's is onbekend, dus een dergelijke situatie is niet ondenkbaar.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt, maar wel jammer.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag