Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Als ik de koopakte teken voor de aankoop van een woning, heb ik drie dagen bedenktijd.

Ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen. Mijn man tekent een week later dan ik, omdat hij op het moment van tekenen niet in NL is. Onze beider namen staan dus gewoon in de koopakte vermeld, en wij worden tesamen gezien als 'koper'.

Vanaf wanneer is de koopakte rechtsgeldig: vanaf het moment dat ik getekend heb, of pas vanaf het moment dat mijn man ook getekend heeft en onze beider handtekeningen onder het contract staan.

Beste vraagsteller,
waarom stelt u deze vraag? Wilt u onder de koop uitkomen?
Feitelijk stelt u dan de de eerste schriftelijke akte niet rechtsgeldig tot stand is gekomen omdat de toestemming ontbreekt van een der partijen. In beginsel wordt u geacht namens uw man te hebben getekend met zijn toestemming, welk echter wel aan vernietiging bloot ligt. Om mee bedenktijd te bedingen zou uw man eerst de schriftelijke koopakte moeten vernietigen ; daarvoor is vereist een schriftelijk stuk gericht aan de verkopende partij. Sins 2011 is de jurisprudentie genuanceerd: de redelijkheid en billijkheid spelen een rol, en ook de belangen van de verkopende partij. Dit betekent dus dat u schadeplichtig kan worden als nadien blijkt dat uw man onterecht de schriftelijke koopakte heeft vernietigd omdat zijn toestemming ontbreekt. Een voordeel is wel dat indien hij in buitenland verbleef hij niet zelf het huis heeft kunnen bezoeken en inspecteren alvorens tot koop over te gaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik stel deze vraag omdat ik precies duidelijk wil weten wanneer het koopcontract rechtsgeldig is. Ik wil helemaal niet onder de koop uitkomen.

Dank u wel voor uw antwoord.


Beste vraagsteller,
de drie dagen bedenktijd is vooral bedoeld om onder de koop uit te komen als koperbescherming tegen eigen lichtzinnig gedrag. Daarom mijn vraag.

Beoordeel dit antwoord:

Als uw man de overeenkomst tekent een week nadat u getekend heeft dan is de overeenkomst vanaf dat moment rechtsgeldig. Want pas nadat alle partijen de overeenkomst getekend hebben is de overeenkomst rechtsgeldig.

Beoordeel dit antwoord:

M.i zijn er twee partijen; de verkopende en de koper. Beide echtelieden worden samen als "koper: aangeduid. ( de rechtshandeling wordt gedaan vanuit een gemeenschap) Ik meen dus dat mevrouw heeft getekend namens haar man, het is dus ook de vraag of de verkoper gerechtvaardigd mocht vertrouwen dat er een rechtsgeldige volmacht aanwezig was.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw beider reacties. Blijkbaar is het nog niet zo eenvoudig allemaal. Om onduidelijkheden te voorkomen zal ik er dus van uit gaan dat de 3 dagen bedenktijd ingaan direct nadat alleen ik getekend heb.


Ik sluit mij aan bij de heer Martens. En let op: Pas nadat alle partijen hebben getekend EN de kopers - aantoonbaar - een door allen getekend exemplaar hebben ontvangen gaat de wettelijke bedenktijd in.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag