Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Al jarenlang gebruiken en onderhouden wij en onze voorouders, grond langs een rivier, waar wij aan wonen. Nu willen zij dat wij een gebruiksovereenkomst gaan tekenen voor 1 jaar met diverse artikels waar wij ons aan moeten gaan houden. Kunnen wij nu eisen dat dit 'onze' grond is, en het gooien op verjaring o.i.d.?

Dat is mogelijk. Geadviseerd wordt dit eerst tot in de bodem uit te laten zoeken door een jurist en nog niets te aanvaarden of te tekenen anders kan er sprake zijn van verlies of afstand van bepaalde rechten, (van eigendom)

Verjaring treedt op als derden grond in bezit nemen zonder daarvoor toestemming te hebben noch schriftelijk noch mondeling en dat bezit gedurende twintig jaar volhouden zonder dat de rechtmatige eigenaar zijn eigendom opvordert. De verjaring kan ook spelen als er sprake is van verschillende opvolgende bezitters.

Beoordeel dit antwoord:

Dat hangt echt helemaal af van de feiten. En die moeten eerst goed duidelijk zijn. Een specialist zoals ik weet welke feiten wel en welke niet belangrijk zijn. Het recht stelt strenge eisen aan verjaring en daarvoor zijn die feiten dus belangrijk. Bovendien: zélfs als u er in slaagt om verjaring te bewijzen, dan bent u nog niet klaar: om uw eigendomsrecht ook helemaal geregeld te hebben, moet u sowieso kosten maken, zoals van de notaris of de rechter én het Kadaster. Gratis eigenaar worden via verjaring, kan helaas niet.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals aangegeven in de vorige antwoorden spelen de feiten en omstandigheden een essentiële rol bij de beoordeling of hier sprake kan van verjaring. Uit de term "zij" is niet op te maken wie de wederpartij is en vanuit welke redenering zij stelt eigenaar te zijn. Ik heb eerder opgetreden namens een eigenaar van grond langs een rivier, tegen de overheidsinstantie die eigenaar van de rivier en aangrenzende grondstroken was. In een artikel op mijn website over verjaring heb ik de relevante omstandigheden op een rijtje gezet waarmee het beroep op verjaring door mijn cliënt slaagde. Daarbij spelen enkele specifieke argumenten vanwege de ligging van de grond aan de rivier, zoals de toegankelijkheid van de strook over water, de wijze van afbakening en het voorgaande gebruik.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag