Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Afgelopen vrijdag is mijn vrouw op haar fiets met 2 kindjes (1&4 jaar) aangereden door een automobilist die voor het stoplicht optrok en zo'n vaart heeft gemaakt dat mijn vrouw met haar hoofd de voorruit en blischade is ontstaan aan fiets en auto, wij waren nog niet WA-verzekerd (nu meteen gedaan). Mijn vrouw reed door het oranje stop licht, automobilist heeft getuigen dat hij door groen reed en dat mijn vrouw door het rood zou zijn gereden. Ik hoor van vele kanten dat een fietser is beschermd omdat deze kwetsbaar is in het verkeer. Mijn vrouw heeft zeker niet roekeloos gereden en er zijn geen belemmeringen in het zicht van stoplicht fietser/autoweg. Wie moet de schade betalen?

Een fietser is langzaam verkeer en gaat vóór snelverkeer. Daar ik de weg situatie niet ken, is het ook nog zo dat de algemene verkeersregels worden toegepast, zonder stoplichten.

Ook heeft de automobilist een oplettend karakter, waar deze zich aan heeft te houden. Het beste is dat u de tegenpartij direct aansprakelijk stelt en dat uw vrouw en kinderen direct naar de dokter gaan voor eventuele lichamelijke schade te laten vastleggen.

Desgewenst, mag u direct contact met mij opnemen voor nadere info.

Beoordeel dit antwoord:

Ik hoop dat uw echtgenote en de kinderen geen letsel hebben overgehouden aan het ongeval.

In de Nederlandse wetgeving worden fietsers extra beschermd omdat ze kwetsbaar zijn in het verkeer. Voor automobilisten is het daarom vrijwel onmogelijk om hun schade volledig te claimen. De fietser ktijg juits vrijwel altijd minimaal 50% van zijn schade verged. Daarom is het raadzaam om de automobilist aansprakelijk te stellen voor de schade.. De kosten van rechtsbijstand kunnen ook worden verhaald op de verzekerings maatschappij van de auto. Ik heb ruime ervaring met verkeersongevallen. Als u wilt kan ik u helpen bij het verhalen van de schade.

Beoordeel dit antwoord:

Ten eerste wil ik uw vrouw en jullie kinderen sterkte wensen met het verwerken van het ongeval.

In Nederland is artikel 185 W.V.W. van toepassing en dan is behoudens opzet of overmacht (wat in dit geval niet snel van toepassing zal zijn) de automobilsit in ieder geval 50% verantwoordelijk voor het ongeval.

Uw vrouw en jullie kinderen kunnen de andere partij aansprakelijk stellen. Dit kunnen jullie zelf doen, maar dat kan ook door een rechtsbijstandsverzekeraar of door een letselschadespecialist gedaan worden.

De verzekeraar van de auto zal duidelijkheid moeten geven of ze de verantwoordelijkheid voor het ongeval willen aanvaarden. Naast duidelijkheid over de aansprakelijkheid zal er duidelijkheid moeten komen of er letsel is opgelopen.

Is er geen letsel opgelopen dan kan de materiele schade (fiets/kleding etc.) bij wederpartij in, verhouding met de aansprakelijkheid in, rekening gebracht worden.

Is er wel letsel dan zal er medische informatie bij de artsen/therapeuten verzameld gaan worden.
Met de medische informatie zal er bekeken worden wat de financiële gevolgen zijn voor uw vrouw o.a. met betrekking tot het eventueel niet kunnen werken (werkgever of thuis) en rekeningen die jullie extra hebben gekregen. De extra onkosten maar ook eventueel gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval moet de verantwoordelijke partij vergoeden. Uiteraard bestaat er ook het recht op een vergoeding voor de pijn, smartengeld, betalen.

Echter ook de automobilist kan uw vrouw aansprakelijk stellen voor de schade die hij/zij heeft opgelopen aan de auto. Als jullie geen aansprakelijkheidsverzekering zal die schade door jullie zelf betaald moeten worden mits er bewezen kan worden dat de auto door groen is gereden en uw vrouw door rood. Het bewijs zal door getuigen geleverd moeten worden. Het bewijzen dat de andere partij te hard gereden heeft zal zeer moeilijk zijn.

Mocht u hierover vragen hebben dan kunt u mij of een andere letselschadespecialist hierover benaderen. De kosten van een letselschadespecialist kunnen dan bij de aansprakelijke verzekeraar verhaald gaan worden en dat hoeven jullie niet te betalen.

Hopende u hiermee van dienst geweest te zijn en als u nog iets wil weten dan verneem ik dat graag van u.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag