Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Aanbouw zonder vergunning die tussen 2 bestemmingsplan wijzigingen in is gevallen.
De aannemer heeft geadviseert toch te bouwen maar nu heeft de gemeente een klacht binnen gehad en die heeft ons een brief gestuurd dat we de aanbouw af moeten breken

Ik ga ervan uit dat er sprake is van een bouwwerk waarvoor u 'bouwvergunning' (omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen) nodig heeft. Soms kunt u een aanbouw vergunningsvrij realiseren. Daarvan is, als ik u goed begrijp, hier geen sprake.

U hebt geen vergunning en bent toch gaan bouwen. De gemeente mag de bouw stilleggen, maar moet daarna wel gaan onderzoeken of u alsnog een vergunning voor het bouwwerk kunt krijgen. Zo ja, dan mag de gemeente niet eisen dat het bouwwerk wordt afgebroken.

De aannemer is met e.e.a. bekend. Dat hij u heeft geadviseerd toch te bouwen, was m.i. geen goed advies. U zou kunnen overwegen om de aannemer aansprakelijk te stellen voor schade die u lijdt als u de aanbouw inderdaad zou moeten afbreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie.

Het gaat om 2 aanbouwen aan de voorzijde van de woning 1 bij mij en 1 bij de buurman.
De bouw is al bijna een jaar klaar dus stil leggen is nooit aan de orde geweest. Op zich mag je ook aan de voorzijde bouwen alleen is hij te groot geworden.
De aannemer heb ik net op de hoogte gebracht over de feiten dus ik hoop dat hij zoals hij nu aangeeft met een oplossing komt.
Mocht dit niet het geval zijn dan zou ik hulp nodig hebben bij het maken van een zienswijze die terug gestuurd moet worden aan de gemeente om hun ervan te overtuigen dat we het kunnen laten staan.


Of het kan blijven staan hangt af van de vraag:
- wat het bestemmingsplan toelaat;
- of de gemeente een aan- en bijgebouwenbeleid heeft: mogelijk staat daarin dat de gemeente onder bepaalde omstandigheden medewerking wil verlenen aan aanbouwen aan de voorzijde die aansluit bij wat er bij u is gerealiseerd.

Omdat het een aanbouw aan de voorzijde van de woning is, is die in elk geval niet vergunningsvrij.

Het is wel van belang dat u de aannemer, die te groot gebouwd heeft, aansprakelijk stelt. Dan ligt dat maar vast.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,

Ik sluit mij aan bij de heer Van Binsbergen. Een en ander is afhankelijk van het beleid van de gemeente en de inhoud van het bestemmingsplan. Ook het aansprakelijk stellen van de aannemer, al was het maar voorlopig, is een juist advies.

met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag