Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Aanbouw woning van VVE wordt tegengehouden door 1 buurman door vrijwaringsclausule

In juli hebben mijn vriend en ik een huis gekocht van een woningbouwcorporatie. Het gaat om een benedenwoning waarvan je verplicht bent hem te moderniseren. Omdat de woning met 77m2 niet heel groot is en er een grote tuin bij zit willen we een aanbouw over de gehele breedte van de woning. De woning is onderdeel van een VVE en daarom moesten we bij de naasten buren langs voor eventueel bezwaar. 2 van de 3 waren meteen akkoord, echter was de vader van de eigenaar van een van de buren (student) het er niet mee eens. Hij heeft deze woning voor zijn dochter gekocht, zijn dochter is wel de eigenaar. Zij hebben vorig jaar scheuren in de muur ontdekt en hebben met de woningbouwcorporatie een vrijwaringsclausule op laten nemen voor eventuele schade voor de komen 3 (nu nog 2) jaar. Er is een onderzoek geweest waarin is vastgesteld dat het mogelijk door een verzakking kan komen, maar dat het ook van iets anders kan komen. Daarom dat de clausule is opgenomen in hun koopovereenkomst. Wat hierbij opvallend is is dat sinds zij dat de overeenkomst vorig jaar hebben ondertekend, nog geen meting hebben uitgevoerd om een eventuele verzakking vast te kunnen stellen.

We hebben hen vervolgens aangeboden een nulmeting uit te laten voeren op onze kosten zodat er objectief wordt vastgelegd welke schade er nu al is en dat mocht er iets gebeuren tijdens de verbouwing, zij ons (of de aannemer) eenvoudig aansprakelijk kunnen stellen. De vader van de student vindt dit wel het minste wat we kunnen doen maar vindt dit niet dekkend genoeg. Hij wil dat we een document ondertekenen waardoor wij aansprakelijk worden gesteld voor eventueel reeds bestaande funderingsproblemen, schade tijdens de verbouwing en alle schade die zich na verbouwing nog voor gaat doen (verborgen schade). En dat gaan we niet doen.

Nu hebben we aangeven bij het VVE bestuur dat we een ALV willen organiseren zodat er via stemming uitsluitsel kan worden gegeven. De vader van de student vindt dat prima: hij kan dan via machtiging zijn verhaal doen en zorgen dat de aanbouw er niet komt. Echter hebben mensen in onze straat al een aanbouw gerealiseerd, met toestemming van de VVE en moeten zij dus goed kunnen onderbouwen waarom er een uitzondering wordt gemaakt als wij dit niet mogen. Dit realiseert die vader zich ook en heeft hij aangeven bezwaar aan te tekenen bij de gemeente, bij de VVE, naar de rechter te gaan etc. als het er toch doorheen komt. Wat hierbij niet onbelangrijk is is dat die vader geld heeft en een juridische achtergrond.

We weten nu niet goed wat we moeten doen. We proberen de samenwerking op te zoeken, hij de juridische zekerheid. In de tussentijd hebben wij alles klaar staan voor de verbouwing half oktober en ook flinke kosten gemaakt voor oa bouwtekeningen, keuken, badkamer en natuurlijk materiaal en mankracht voor de aanbouw. Daarnaast zijn we dus verplicht om de woning te moderniseren, helemaal niet verbouwen kan dus ook niet. Ons idee is om in elk geval aan het reeds bestaande deel te beginnen met verbouwen (alle muren blijven staan, dus geen constructieve wijzigingen) maar we zitten heel erg in ons maag met de aanbouw. Wat kunnen we nu het beste doen?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag